Hlavní obsah

V Austrálii změní jméno národního parku. Má spojitost s otroctvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský národní park Bena Boyda změní jméno. To aktuální má totiž spojitost s historickou osobou, která se podílela na otroctví. O novém názvu prozatím nebylo rozhodnuto, je však jisté, že bude v jazyce původních obyvatel kontinentu, informoval server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Národní park nese jméno po skotském přistěhovalci, který se podílel na otroctví.

Článek

Národní park na pobřeží Nového Jižního Walesu je pojmenován po Benu Boydovi, skotském imigrantovi, který v Austrálii v 19. století vlastnil množství půdy. Podílel se však na takzvaném blackbirdingu, praktice, která zahrnuje únosy lidí — v tomto případě obyvatel tichomořských ostrovů — a nucené či velmi špatně placené práce. V podstatě tedy otroctví.

„V ranné historii Nového Jižního Walesu je spousta lidí, kteří stojí za zapamatování a oslavování, z analýzy je ovšem jasné, že Ben Boyd mezi ně nepatří,“ okomentoval ministr životního prostředí Matt Kean rozhodnutí přejmenovat národní park, který byl ustanoven v roce 1971.

Zatím není jasné, jaké jméno rezervace dostane, vláda Nového Jižního Walesu se však za tímto účelem spojí s původními obyvateli kontinentu. Název tak bude v domorodém jazyce, což je poměrně obvyklý trend, který lze v Austrálii pozorovat u jiných parků či přírodních lokalit.

V září například nové jméno dostal největší písečný ostrov světa. Z někdejšího Fraser Islandu je K´gari, což znamená ráj. V Queenslandu se zase pod správu Aboridžinců vrátil nejstarší prales světa Daintree, kterému je přes 180 milionů let.

Pandemie je nezastavila. Dálkové lety z Austrálie přes půl světa jsou stále ve hře

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám