Hlavní obsah

V Antarktidě vůbec poprvé přistál velký airbus

V ledové antarktické pustině přistál začátkem listopadu historicky první Airbus A340. Z Kapského Města ho vypravila společnost Hi Fly, aby přepravila personál a náklad pro luxusní tábor Wolf’s Fang. V budoucnu by letoun, jenž pojme i kolem tří set pasažérů, mohl na kontinent vozit jak turisty, tak vědce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Antarktidě vůbec poprvé přistál velký airbus Video: Reuters

 
Článek

Let z Jihoafrické republiky na nejjižnější světový kontinent trval zhruba pět hodin, celková vzdálenost byla 4630 kilometrů.

Letadlo, jehož kapitánem byl Carlos Mirpuri, přistálo na vyhrazené ledové pláni, která má ke klasickému letišti či ranveji poměrně daleko. Přistávání na takovém místě je navíc složité kvůli povětrnostním a přírodním podmínkám, modře zbarvený led se totiž leskne a může piloty oslnit nebo mást, uvádí server CNN.

„Podél dráhy jsou speciálním náčiním vyřezány drážky, které pomáhají s bržděním, a jelikož je ranvej dlouhá 3000 metrů, přistát a zastavit s Airbusem A340 na takové ploše není problém,“ vysvětlil Mirpuri, který je zároveň vice prezidentem společnosti Hi Fly. „Odraz světla od ledu je ale obrovský, správné brýle vám proto pomáhají rozlišit mezi výhledem ven a na přístroje,“ doplnil.

Posádka v Antarktidě setrvala tři hodiny, poté se letadlo vypravilo zpět do Kapského Města.

Nemá žádné letiště

První zaznamenaný let do Antarktidy byl podniknut v roce 1928, a to jednoplošníkem Lockheed Vega 1. Z Jižních Shetlandů ho pilotoval australský válečný pilot a průzkumník George Hubert Wilkins. Podobné lety sloužily vědcům, aby získali základní informace o topografii kontinentu.

Do dnešního dne neexistuje v Antarktidě žádné skutečné letiště. Podle CNN je zde však na 50 přistávacích drah. Většina lidí, zejména mezinárodních vědců, se na kontinent ovšem dostává lodí. Přistání tak velkého letounu je proto dramatickou událostí, která může předznamenat, že k podobným případům dojde i v budoucnu.

Led v Antarktidě nezvratně ustupuje, varují vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám