Hlavní obsah

Uvnitř kolosea, kde princezna házela po Arabech ryby

El-Džem

Když se řekne koloseum, patrně se většině lidí vybaví na první dobrou impozantní římská stavba. Římané ale jedno takové postavili po dobytí Kartága také v severní Africe, konkrétně v tuniském El-Džemu. Arénu, která kdysi pojala až 35 tisíc diváků, máte navíc v těchto dnech možnost spatřit v jedinečném světle. A to paradoxně díky koronavirové pandemii.

BEZ KOMENTÁŘE: Koloseum v El-Džemu je třetí největší na světěVideo: Jakub Štěpánek, Novinky

 
Článek

Koloseum v El-Džemu se dá považovat za mladšího bratříčka toho římského, postavit ho nechal africký prokonzul a pozdější římský císař Gordianus, dokončeno bylo někdy okolo roku 238 našeho letopočtu, tedy asi 200 let po římské stavbě. V dobách největší slávy se v ochozech tísnilo až 35 tisíc diváků, zhruba o 15 tisíc méně, než tomu bylo v Římě. Však je také el-džemské koloseum třetí největší na světě, mimo Evropu dokonce vůbec největší.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Do ochozů se vešlo až 35 tisíc lidí.

Pozoruhodné je, že aréna je i po dlouhých staletích ve velmi solidním stavu. Návštěvníkům se nabízí možnost projít si každé ze tří pater, zavítat lze i do podzemních kobek, kde svého času byli uvězněni otroci, váleční zajatci či křesťané, kteří končili jako potrava pro hladové šelmy.

Stovky Čechů odletěly na Džerbu, z pandemie strach nemají

Cestování

„Úplně původně pouštěli šelmy mezi zápasníky, což ale přestalo být po čase atraktivní,” vysvětlila Kateřina Dušková z Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch a přidala ještě další zajímavost.

„V sedmém století se v aréně před Araby zabarikádovala berberská princezna Kahena. Údajně nechala vyhloubit kanál, jenž vedl až do moře, které je vzdálené asi 40 kilometrů. Po Arabech pak mrskala z ochozů čerstvými rybami. A nakonec se jí podařilo uprchnout,” prozradila Dušková.

Věděli jste, že...
... se v el-džemském koloseu od roku 1985 koná prestižní mezinárodní symfonický festival? Jedná se o jedinou událost svého druhu v Africe a pravidelně na něm vystupuje třeba symfonický orchestr vídeňské opery. Během festivalu je večer aréna nasvícena loučemi, což podtrhuje kouzelnou atmosféru.

V době pandemie se navíc otevírá možnost nasát atmosféru památky, která je od roku 1979 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, bez přítomnosti dalších turistů. Jistě, mimo sezónu v El-Džemu zřejmě nebudou proudit davy lidí, nicméně nyní je tu při troše štěstí možnost být v koloseu dočista sám. I vzhledem k absenci turistů počítejte s tím, že se můžete dostat do úsměvných situací.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Majitelé velbloudů vyhlíží turisty.

Třeba pokud si budete chtít před arénou osedlat velblouda, nebo sudokopytníka využijete jako kulisu dokreslující exotickou atmosféru fotografie, může se stát, že na vás během několika vteřin vyběhne jeho majitel, lačnící po nějakém tom dináru. A čím méně turistů v okolí, tím vyšší sazba. Pak už záleží pouze na vašich vyjednávacích schopnostech.

Česká expedice vyrazila ve stopách Hanzelky a Zikmunda. Záhy přišla nečekaná komplikace

Cestování

Návštěvě kolosea nahrává i poměrně výhodná lokace. Dvacetitisícové město se nachází nedaleko turistických destinací, ze Súsy to je slabá hodinka autem po dálnici. Celodenní výlet od moře se tak vyloženě nabízí. A kdo by se nechtěl podívat na místo, kde se natáčel slavný Gladiátor?

Letní dovolené klepou na dveře. Pokud přemýšlíte o tom, že se letos vydáte právě do Tuniska, pak si před cestou rozhodně poslechněte podcast Pas a pusu, kde je o severoafrické zemi řeč. Dozvíte se, že Tunisko rozhodně nemusí být jen o all-inclusive resortech a plážích. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám