Hlavní obsah

Únikový tunel pod Berlínskou zdí byl poprvé otevřen veřejnosti

Poprvé v historii byl pro veřejnost otevřen tunel nacházející se pod Berlínskou zdí. Stalo se tak při příležitosti 30. výročí pádu zdi. Tunel měl sloužit těm žijícím na východ od zdi, aby se mohli dostat na západní stranu města. Byl ale, jako drtivá většina dalších tunelů, odhalen dřív, než mohl začít sloužit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajný tunel pod někdejší Berlínskou zdí se poprvé otevírá veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Vstup do stometrového únikového tunelu pod Berlínskou zdí se nachází nedaleko památníku na Bernauer Strasse. Oficiálně jej otevřel starosta města Michael Müller, který v projevu poděkoval jeho tvůrcům.

„Je skvělé, že boj za svobodu se odehrával i pod zemí. Člověk si tu v autentických podmínkách může zkusit představit odvahu žen a mužů, kteří pomáhali lidem na svobodu a vzdorovali východoněmeckému režimu."

Starosta zároveň návštěvníky provedl výstavou, která otevření tunelu doprovází.

Pád Berlínské zdi: Třicet let poté

Cestování

Únikový tunel byl vyhlouben skupinou východoněmeckých disidentů, kterým se podařilo utéct na západní stranu zdi. Začali na něm pracovat v závěru roku 1970, devět let po postavení Berlínské zdi. Jeho prostřednictvím chtěli pomoct svým rodinám a přátelům, aby je mohli do Západního Berlína následovat. Než však mohli plán uskutečnit, byli odhaleni ultrazvukovou technologií. Poté byl tunel částečně zničen.

Návštěva tunelu je součástí rozsáhlé podzemní výstavy o Berlínské zdi a součástí je i prohlídka dalších tunelů. Během 28 let, kdy Berlínská zeď stála, bylo vybudováno dalších 70 podobných tunelů. Těmi se podařilo z východu na západ dostat asi třem stovkám šťastlivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám