Hlavní obsah

Tyrolským údolím Wipptal vás provedou alpaky

Novinky, Roman Zvarič

Sympatická Hany Dvorak z tyrolské vesničky Schmirn loni dostala jako svatební dar dvě alpaky. Zájemcům o bližší seznámení se zajímavými, původem jihoamerickými zvířaty, dnes nabízí několik variant treku v okouzlující horské krajině pod majestátním ledovcem Olperer.

Foto: Roman Zvarič

Procházka s dvěma alpakami je nevšedním zážitkem pro děti i dospělé.

Článek

Schnirn leží v nadmořské výšce 1500 metrů v údolí Wipptal jen několik kilometrů východně od Brennerského průsmyku. Vesničku tvoří pár desítek roztroušených chalup a farem na široké alpské louce obehnané kolem dokola horskými štíty, jimž vévodí ledovec Olperer. Na farmě Thumeserhof hospodaří se svým manželem Hany Plattner-Dvorak, rodilá Rakušanka, jejíž rodiče však pocházejí z Prahy, a díky tomu mluví výborně česky.

„Seznamte se, tohle jsou Nari a Belmiro.“  Alpaky si nás pozorně prohlížejí od hlavy až k patě. První z nich je celá černá, druhá má bílý obličej a ponožky. „Alpaky jsou menší než lamy a neplivou kolem sebe,“ vysvětluje Hany hlavní rozdíl mezi spřízněnými zvířaty, která se často pletou.

Foto: Roman Zvarič

Kostelík je jedinou známkou civilizace široko daleko.

Máme tendenci oslovovat je v ženském rodu, ale jsou to kluci, bratři. Pocházejí z Voralberska, letos oslavili 3. narozeniny a měří asi 150 centimetrů — víc už nevyrostou. Dožijí se zhruba 25 až 30 let. Mají srst, která v létě chladí a v zimě hřeje (mohou klidně ležet na sněhu). Jednou za rok se stříhají a z jejich vlny se vyrábí funkční oblečení. Od příštího roku budou na Thumeserhofu k dostání jako suvenýry ponožky a čelenky z Nari a Belmira.

Nejdřív zvíře, potom člověk

Na začátku treku se naučíme hlavní pravidlo: musíme vždycky jít před zvířaty a vést je na oprátce za sebou. Kdybychom alpaky pustili před sebe, hrozí nebezpečí, že nás kopnou. Také je důležité vědět, že mají rádi hlazení spíš na krku a směrem zdola nahoru — na dotyk na hřbetě se tváří trochu nevraživě.

Vyrážíme po louce směrem k ledovci, Nari nadšeně kráčí v čele, Belmiro je trochu líný a nechává se prosit, ale stačí občas zatahat za jeho oprátku a poslušně šlape. Zvířata jsou zvědavá, a přestože už tudy jistě šla mnohokrát, stále se rozhlížejí kolem.

Foto: Roman Zvarič

S alpakami lze naplánovat různě dlouhý trek, klidně celodenní až k Olpereru.

Po chvíli zatáčíme do lesa. Zkoušíme s alpakami zamířit mimo cestu a pak i do prudkého svahu. Vůbec jim to nevadí, ochotně kráčí nebo poskakují za námi, kamkoli zamíříme, i v hustém terénu. Když se jim zachce, prý dokážou dokonce přeskočit nízký plot.

Asi po dvou kilometrech nás cesta vyvede na otevřenou planinu s půvabným lesním kostelíčkem. Je čas na lehký piknik. Občerstvení Hany vždy připravuje z ingrediencí ze své farmy — krajíce domácího chleba se sýrem či špekem jsou ozdobené jedlými horskými květinami, po nich přichází na řadu borůvkový koláč, na zapití domácí malinovka a pro dospělé ovocný likér.

Na půl i celý den

Kromě kostela není široko daleko žádná známka civilizace. Výhled nemá chybu, za jedním kopcem je Zillertal, za druhým italské San Giacomo.

Foto: Roman Zvarič

Alpaky jsou na rozdíl od lam méně agresivní a také menší.

Dále pokračujeme po cestě kolem lesní Křížové cesty s výjevy jednotlivých zastavení vyvedenými na velkých kamenech. Narimu ani Belmirovi pieta nic neříká a každou chvíli vykonávají malou potřebu — prý vždycky na stejném místě, značí si tak „svou“ trasu.

Zhruba pětikilometrový okruh i s návštěvou kostela a piknikem nám zabral asi dvě hodiny. S alpakami se dá vyrazit i na půldenní nebo celodenní trek až k Olpereru. Na delší trasy se k výpravě připojuje také Andreas — manžel Hany. Zkušený průvodce je místním rekordmanem v počtu výšlapů na Olperer, kde byl už 197krát. Jubilejní dvoustý výstup plánuje na podzim.

Reklama

Související témata:

Související články

Na návštěvě u nejhuňatějších Chilanů

Chile je nejvyspělejší zemí Jižní Ameriky, což z něj činí ideální počáteční destinaci k poznávání kontinentu. Je známé skvělým vínem a ovocem, na své si ale...

Výběr článků

Načítám