Hlavní obsah

Turisty vykázali z mayských ruin, když si odmítli vzít roušky

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opustit pozůstatky mayského města Uxmal muselo kvůli nedodržování opatření několik turistů. Ne však ledajakých. Šlo o účastníky mexické reality show Acapulco Shore, které na návštěvu památky pozvaly úřady v naději, že tak povzbudí i další lidi. Nakonec jim zbyl jen pocit hořkosti.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny mayského města Uxmal patří k nejvýznamnějším na Yucatanu.

Článek

S osmi účastníky museli zaměstnanci památky krátce po zahájení jejich návštěvy řešit, že nedodržují pravidla. Navzdory cedulím upozorňujícím na nutnost nošení roušek a dodržování rozestupů na nařízení nedbali, a tak je personál z areálu vykázal. Původně při tom měli k návštěvě přilákat další turisty, kteří reality show sledují v televizi.

Národní institut antropologie a historie uvedl, že skupina hrubě porušovala zavedené bezpečnostní a hygienické protokoly. Úřady státu Yucatan připustily, že šlo o součást jejich kampaně, ale popřely, že by účastníci reality show dostali za návštěvu zaplaceno. „Nedali jsme jim jediné peso,“ uvedla na Twitteru státní tajemnice Michelle Fridmanová.

„Nešlo ani o žádnou narychlo spíchnutou prohlídku, ale spíše o součást strategie, která nám měla pomoci dostat se z covidu,“ doplnila Fridmanová s tím, že turistický sektor potřebuje po nevydařeném jaru pomoci.

Navzdory špatnému chování pokračovala podle serveru Independent skupina další den v prohlídce Yucatanu. Ruiny Uxmalu navštívili účastníci reality show prakticky mezi prvními – památka, jež je považována za jednu z nejvýznamnějších mayských, se po nucené pauze otevřela teprve 17. září.

Město bohů v Mexiku se pozvolna vrací k životu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám