Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na novoroční výšlap, koncert nebo výstavu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letošní víkend nabídne nepřeberné množství kulturních akcí. Koná se celá řada koncertů spojených se třemi králi a koncem Vánoc, vyrazit můžete také na výstavy - například na Czech Press Photo v Praze. Pokud prahnete po aktivním programu, nenechte si ujít některý z novoročních výšlapů, třeba na hrad Helfštýn.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na novoroční tříkrálový koncert. Ilustrační foto

Článek
Praha

Tříkrálový pochod

Chcete se pořádně provětrat, počasí navzdory? Vyrazte v sobotu na tradiční tříkrálový pochod směrem na Okoř. Vyrazit můžete z pražských Vokovic, cíl je ve Středočeském muzeu v Roztokách. Na výběr je hned z několika dlouhých tras, méně zdatní se mohou přiblížit také autobusem. V cíli vás čekají tři králové a překvapení. Více informací najdete zde.

Výstava fotografií

Navštivte Staroměstskou radnici, kde se do konce ledna koná výstava fotografií prestižní soutěže Czech Press Photo. Prohlédněte si zásadní snímky loňského roku, které dokumentují politické dění, sportovní události, kulturu, ale i přírodu. Výstava je otevřená každý den. Více najdete zde.

Tříkrálový koncert

Za kulturou můžete vyrazit také na Novoměstskou radnici, kde se v neděli uskuteční tříkrálový koncert skupiny Solideo. Zazní na něm skladby od gotiky po baroko, především z Česka, Itálie či Rakouska. Kromě varhan si vychutnáte také na 25 dalších dobových hudebních nástrojů. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Koncert orchestru

V duchu tří králů se ponese sobotní koncert Velkého dechové orchestru MKD v Mělníce. Těšit se můžete na tvorbu z pera českých skladatelů počátku 20. století, například na Františka Kmocha, Václava Vačkáře či Julia Fučíka. Vstupné na koncert činí 150 korun. Více se dozvíte zde.

Neznámý Josef Lada

Přestože patří Josef Lada k nejznámějším českým umělcům, možná ani vy sami neznáte všechny jeho tváře. Výstava Josef Lada jak ho neznáte, která se koná v Regionálním muzeu v Kolíně, vám tohoto autora představí v jiných souvislostech, expozice je oživena interaktivními prvky, stylizovanými filmovými kulisami a rekvizitami. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Ukončení Vánoc

Rozlučte se s Vánoci v historických kulisách Českého Krumlova. V neděli se ve městě koná tříkrálový pochod spojený s tradiční sbírkou České katolické charity a dojde také ke sfouknutí vánočního stromu, což bude tečka za Vánoci. Trasa průvodu povede přes Kláštery, Latrán, Radniční až na náměstí Svornosti. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Tříkrálová mše

Chcete se důstojně rozloučit se svátečním časem? Pak v neděli vyrazte do krásného prostředí kláštera v Kladrubech. V tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie se koná tradiční tříkrálová mše. A pokud by se vás sešlo dost, můžete vyrazit také na prohlídku kláštera. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Novoroční výšlap

Zůstaňte aktivní i v novém roce. Hned v sobotu můžete vyrazit na výšlap z městečka Březová na Kamenickou kapličku. Startuje se příznačně od restaurace Start v 10:00 hodin, v cíli je pro všechny účastníky připraveno malé občerstvení na doplnění sil. Více informací zde.

Ústecký kraj

Fotky z cest

Nechejte se okouzlit krásou dalekých destinací. V Jirkově se koná výstava fotografií Věry Vernerové, která zdokumentovala různé lidi z celého světa a z různých společenských vrstev. V expozici najdete okamžiky ze života nejchudších lidí ze slumů, ale také těch z nejvyššího stupně společenského žebříčku. Výstava je doplněna interaktivní hrou. Vernisáž se uskuteční v neděli. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Krásy Himálaje

Navštivte nejvyšší pohoří světa Himálaj skrze výstavu fotografií, která se koná v Liberci. Zavítejte do Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie a poznejte pestrost a kulturu jednotlivých zemí. Skrze výstavu se dozvíte nejrůznější zajímavosti o každodenním životě, ale také o tradicích i rituálech či náboženství. Kromě fotografií naleznete na výstavě množství autentických sbírkových předmětů a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Na pláž Járy Cimrmana

Mráz, sníh a pošmourná obloha úplně nenaznačují tomu, že by se někdo chtěl válet na lehátku v plavkách. Přesto se v Chlumci nad Cidlinou v sobotu otevře už po devatenácté pláž Járy Cimrmana, jedná se o recesistickou akci, na které si můžete odpočinout, ale také vyslechnout zajímavosti o životě a díle českého génia. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Plakáty Alfonse Muchy

Prohlédněte si plakáty Alfonse Muchy. Výstava 42 jedinečných děl českého výtvarníka je k vidění v Regionálním muzeu v Chrudimi, expozice upoutá jedinečnou atmosférou. Rozdělena je do několika kategorií, naleznete na ní divadelní, reklamní či propagační plakáty. Nechybí ani informace ze života Alfonse Muchy a jeho vztahu k městu. Další informace zde.

Vysočina

Výstup k rozhledně

Vyrazte se provětrat. V sobotu se koná tradiční novoroční výšlap k rozhledně Mařenka nedaleko Moravských Budějovic. Setkání je spojeno s opékáním buřtů na vrcholu. S ostatními účastníky se můžete potkat až na kopci, případně můžete využít společný autobus, který ráno odjíždí z města. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Koncert cimbálovky

Rozlučte se s Vánoci v regionálním duchu. V divadle zámku Valtice se v neděli uskuteční tříkrálový koncert cimbálových muzik, kde vystoupí například malá a velká Borověnka nebo Pidipidicimbálečka. Vstupné na akci je dobrovolné. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Výstup na Helfštýn

První sobotu v roce se koná tradiční výstup na hrad Helfštýn. Jeho brány se otevřou už v osm hodin ráno a dorazit můžete až do odpoledne. Pro příchozí je přichystáno jednotné vstupné 20 korun, vyzvednout si můžete také razítko či upomínkový předmět. Nicméně žádná ze stálých hradních expozic přístupná nebude. Více zde.

Zlínský kraj

Móda první republiky

Co se nosilo v období první republiky, si můžete prohlédnout v muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Na výstavě se seznámíte s někdejšími módními směry, do nichž se promítla počínající emancipace žen, ale také s moderními způsoby v odívání mužů. Část výstavy je také věnovaná práci prvorepublikových módních salonů. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Ženy ze světa

Seznamte se s nelehkými osudy žen z celého světa. Do 23. ledna se v Opavě koná fotografická výstava fotoreportérky a dokumentaristky Jarmily Štukové, která při svých cestách do zahraničí mimo jiné dokumentovala dětskou prostituci, kyselinové útoky či žehlení dívčích prsou. Expozice se zabývá smyslem cestování a fotografování v nebezpečných regionech. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám