Hlavní obsah

Symbol Británie se k telefonování už nevyužívá. Jsou z něj kavárny i knihovny

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Londýnu neodmyslitelně patří černé taxíky nebo červené telefonní budky. Jenže ty s rozvojem moderních technologií využívá čím dál méně lidí, a tak zůstávají tyto symboly Velké Británie jen tichou připomínkou své někdejší slávy. Ovšem ani sami obyvatelé se nechtějí s ikonickými budkami zcela rozloučit, a proto pro ně hledají nová využití. Vznikají v nich malá muzea, veřejné knihovničky nebo i takzvané „to go“ kavárny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zeptejte se sami sebe, kdy jste naposledy použili telefonní budku. I ty britské už jsou víceméně přežitkem, ale rozloučit se s jedním ze symbolů země, je i pro samotné Brity obtížné. Jsou totiž i nedílnou součástí pop kultury, najít je můžeme třeba na zadním obalu jednoho z alb zpěváka Davida Bowieho, při cestě do Londýna jsou zase v obležení turistů, kteří se u nich fotí, píše server CNN.

Červené telefonní budky byly veřejnosti poprvé představeny v roce 1924. Za jejich designem stojí liverpoolský architekt Giles Gilbert Scott, který se postaral, aby si s jeho výtvorem lidé snad už navždy spojovali nejen britské hlavní město, ale celé Spojené království. Kromě Londýna lze totiž budky najít i v menších obcích či vesnicích. Jenže po více než 90 letech, v době smartphonů a chytrých zařízení, ztrácejí tyto symboly svůj původní účel.

Nový život za libru

Ačkoli Britské telekomunikace mnohde budky stahují z ulic, někde nabírají červené ikony druhý dech. Společnost totiž představila program Adoptuj si kiosek, který umožňuje si budku za jednu libru koupit a vdechnout jí nový život. Například v Londýně už proto můžeme najít veřejné knihovny, ze kterých si kdokoli může vzít knihu nebo do ní nějakou umístit, ale také malé kavárny či bistra.

Mezi opuštěnými budkami byly i dvě u pláže v jihoanglickém Brightonu. Všimli si jich místní obyvatelé Edward Ottewell a Steve Beeken, kteří se rozhodli je koupit a otevřít v nich malé obchůdky. „Dlouho byly prázdné a nás vzhledem k jejich lokaci napadlo, že v nich budeme prodávat sluneční brýle a klobouky,“ řekl Ottewell pro CNN. Dvojice nyní plánuje po celé zemi skoupit až 500 budek a najít pro ně, stejně jako pro ty v Brightonu, nové využití.

Výjimkou nejsou ani kavárny, ve druhém největším britském městě, Birminghamu, si místní oblíbili podnik Jake’s Coffee Shop, který rovněž vznikl v telefonní budce.

Spojují komunity

Červené symboly Británie ovšem také spojují komunity v menších městech. Ve vesničce, která náleží k Aberdeenshire lze najít nejmenší internetovou kavárnu ve Skotsku (možná i na světě) — v této kopcovité krajině je totiž mnohdy obtížné najít dobré mobilní připojení k internetu.

Využití pro budky je ale mnohem pestřejší. Od zmíněných knihoven, kaváren přes bistra nebo dokonce po malé tiskárny. Loni se v jedné z budek, která se nachází na anglickém venkově, otevřelo dokonce nejmenší muzeum světa. Je v něm k vidění něco málo z historie obce a místní nápad vřele přijali. [celá zpráva]

Britské telekomunikace mají v plánu budky postupně nahrazovat novými interaktivními kiosky, které budou lépe odpovídat současnosti. V jejich okolí se budou moci lidé připojit na wi-fi, dohledat si nejrůznější turistické informace o městě a mimo to ještě kiosky nabídnou plochu pro reklamní účely.

Ottewell s Beekenem, a nejen oni, se ovšem bojí, že britský symbol by tak mohl ze země částečně zmizet a být nahrazen neosobními info panely. Doufají, že se proto povede, co nejvíce budek zachránit, aby tato červená ikona Spojeného království mohla žít dál svým vlastním životem — aby mohla dále těšit turisty i místní, kteří při cestě kolem mohou čapnout kávu v kelímku nebo nějakou rychlovku k snědku.

Reklama

Výběr článků

Načítám