Hlavní obsah

Španělsko zavede povinné testy pro turisty z rizikových zemí

Novinky, mšv, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko od 23. listopadu zavádí povinnost prokázat se při vstupu do země negativním testem na covid-19. Vyžadován bude po turistech přijíždějících z rizikových zemí. Od soboty 14. listopadu budou testy vyžadovat také Kanárské ostrovy, jak rozhodla španělská vláda v minulém týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona (ilustrační foto)

Článek

Testy nesmějí být starší 72 hodin a dokládat je budou turisté, kteří přiletí nebo připlují lodí, uvedla v tiskové zprávě španělská turistická centrála. Podle serveru The Olive Press budou však testy vyžadovány i po návštěvnících, kteří dorazí pozemní cestou. Kontroly by však měly být namátkové, a v případě, že pasažér nebude moci test doložit, hrozí mu pokuta ve výši 3000 eur (přes 79 tisíc korun) a více.

Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa ovšem dodal, že negativní test nebude zárukou, že bude turistům umožněn vstup do země. V případě, že budou příchozí vykazovat symptomy, měli by podstoupit další vyšetření.

„Pasažéři, kteří projdou měřením teploty, vizuální prohlídkou a kontrolou dokumentů a bude u nich podezření, že mohou mít covid-19, podstoupí diagnostické testy přímo na letišti,“ cituje Illu server The Olive Press.

Cestování po Evropě: Všechny země jsou oranžové nebo červené

Domácí

Zatím není jasné, které země budou označeny jako rizikové. Hodnocení má probíhat na základě několika faktorů, mimo jiné s ohledem na počet případů připadajících na 100 tisíc obyvatel, ale i počet provedených testů na 100 tisíc obyvatel.

Od 14. listopadu se musejí turisté prokazovat negativním testem také na Kanárských ostrovech. Na rozdíl od kontinentálního Španělska nemusí být jen PCR, ale také na protilátky. Čeští turisté jsou povinni testy dokládat také po příjezdu. Pokud tak neučiní, musejí do karantény.

V bodech

  • Pro získání QR kódu, 72 hodin před odletem do Španělska, bude kdokoliv, kdo přilétá do Španělska z jiného státu, povinen zaškrtnout políčko, že má sebou doklad o negativním testu. Potvrzení musí být ve španělštině nebo angličtině, může být předloženo v papírově nebo elektronické podobě.
  • Číslo cestovního dokladu musí souhlasit s číslem totožnosti uvedeném na potvrzení o negativním testu. Na potvrzení musí být uvedeny jak údaje cestující osoby, tak i kontaktní údaje zdravotního laboratoře provádějící test.
  • Zdravotní kontrola a kontrola potvrzení o testu bude probíhat pouze na letištích a v přístavech, nikoliv na pozemních hraničních přechodech. Vztahuje se na všechny občany bez rozdílu národnosti a bydliště, pokud nebudou ze zemí patřících do skupiny s nízkou nákazou.
  • V případě tranzitu, pokud pasažér zůstane v tranzitní mezinárodní části, nemusí se vykazovat negativním PCR testem, nesmí však přestupovat na vnitrostátní lety
  • Doklad o negativním testu bude kontrolován namátkově, v případě, že je pasažér nebude schopen doložit, může dostat pokutu za přestupek ve výši 3000 eur i více, podle závažnosti přestupku.
  • Zdravotnický personál provádí prohlídky na letištích a v přístavech, například měření teploty, a v případě že zjistí, že pasažér vykazuje známky nemoci, podrobí ho přímo na letišti testu PCR na vrub španělského státu, s výsledky do jedné hodiny.
  • Kanárské ostrovy zůstávají beze změny, tj. od 14. listopadu je požadován negativní test (PCR nebo antigenní).

Cestující na Kanárské ostrovy musí od 14. listopadu doložit negativní test

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám