Hlavní obsah

Španělsko navštívil rekordní počet cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Španělska přijelo v letošním prvním čtvrtletí rekordních 12 miliónů zahraničních turistů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst zhruba o 14 procent. Podle Národního statistického úřadu přijelo nejvíce turistů z Británie.

Foto: Profimedia.cz

Katalánské město Barcelona bylo druhým nejnavštěvovanějším místem Španělska.

Článek

Britských turistů dorazilo 2,7 miliónu, což je meziroční nárůst o dvacet procent. K vyššímu počtu návštěvníků v březnu, kdy do země zavítalo 4,8 miliónu cizinců, podle agentury EFE přispěly Velikonoce.

Druhou nejpočetnější skupinou byli Němci, jichž přijelo od ledna do března do 1,7 miliónu, třetí byli Francouzi. Nejvyšší nárůst v meziročním srovnání, a to o 35 procent, byl zaznamenán u Irů, kterých zavítalo do Španělska letos asi čtvrt miliónu.

Nejoblíbenější Kanárské ostrovy

Nejvyhledávanější turistickou destinací byly v prvním čtvrtletí Kanárské ostrovy s 3,5 miliónu zahraničních návštěvníků. Následovalo Katalánsko, v němž je největším lákadlem jeho metropole Barcelona. Třetí nejžádanější oblastí byla Andalusie.

Pro Čechy je Španělsko v první desítce nejoblíbenějších destinací. Loni bylo na žebříčku deváté, když ho navštívilo 132 000 Čechů, zhruba o čtvrtinu méně než v roce předchozím.

Rekordní počet turistů je dobrou zprávou pro španělskou ekonomiku i tamní trh práce. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Španělska podílí více než desetinou, je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních pohonů ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám