Hlavní obsah

Slovensko investovalo do lyžařských areálů milióny eur

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou už od rozdělení společného státu na prvním místě v počtu zahraničních turistů, kteří přijíždějí na Slovensko. Letos se na ně v zimní sezóně dobře připravili. Třeba největší středisko Jasná v Nízkých Tatrách investovalo do nových zařízení osm miliónů eur.

Foto: Archiv, Právo

Letecký pohled na Chopok

Článek

„Jasná je vlajková loď Slovenska. Vybudovali jsme novou sedačkovou lanovku, dětskou restauraci, zasněžování na dalších úsecích sjezdových tratí,“ říká Katarína Šarafínová, která má na starosti propagaci oblasti s tím, že právě Jasná s 36 kilometry perfektně upravených sjezdových tratí se nejvíc blíží areálům, jak je známe z alpských zemí. „Je i dost komerční,“ dodává.

V Jasné se lyžuje na obou stranách hory Chopok. Na severní části až do výšky 2024 metrů nad mořem. Na vrchol se dá dostat hned z několika středisek ze Zahrádek (1028 m), Bielé Púti (1117 m), Otupného (1141 m), odkud také vede loni otevřená osmimístná kabinková lanovka Grand Jet. Letos k ní v Jasné přibude nová sedačková lanovka pro šest osob, jež 1288 metrů dlouhou trať od nástupu k výstupu překoná za 4,7 minuty. Ze dvou třetin budou místa opatřena ochrannými plexiskly. Informace na www.jasna.sk.

Vysoké Tatry

Ještě o něco výš než v Jasné se mohou dostat lyžaři ve Vysokých Tatrách, pokud zamíří do střediska Tatranská Lomnica (903–2634 m n. m.). Spolu se Starým Smokovcem je přepravní kapacita obou středisek kolem třinácti tisíc lidí za hodinu, nově se zasněžuje úsek nad Čučoriedkami, v úseku pod Skalnatým plesem došlo k rozšíření tratí.

Náš tip

Na slovenské hory je možné si pořídit jednu permanentku Slovakia Super Skipas, která platí na víc než 85 km sjezdovek ve střediscích Jasná Nízké Tatry, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec, Štrbské pleso, Donovaly a Veľká Rača. Deset dní vyjde na 200 eur, 15 dní stojí 230 eur a celosezonní skipas 290 eur. Předprodej končí 23. 12. 2010. Info na www.ticketportal.sk.

V Lomnickém sedle ve 2190 metrech nad mořem se pak dá lyžovat až do jara. Dolů, do Tatranské Lomnice, je třeba ze sedla urazit šest kilometrů. Na své si přijdou hlavně vyznavači carvingových oblouků. Další informace na www.vt.sk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám