Hlavní obsah

Šlapanické muzeum otevírá návštěvníkům svět panenek

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pohádkového světa panenek mohou nově nahlédnout návštěvníci Muzea ve Šlapanicích na Brněnsku. Manželé Miroslava a Jiří Pecháčkovi z Rychnova nad Kněžnou v něm vystavují to nejlepší ze své ojedinělé kolekce historických panenek. Jejich sbírání se věnují léta. Mají jich tolik, že si v Rychnově mohli zřídit především dětmi velmi oblíbené Muzeum hraček.

Foto: Muzeum Šlapanice

Na výstavě jsou k vidění desítky panenek.

Článek

Mezi exponáty najdou příchozí jedinečné porcelánové a voskové panenky, panenky z hmoty papírmaš i z celuloidu.

„Půvabné jsou panenky označované jako budoárové. Ty nebyly určeny dětem na hraní, ale sloužily jako luxusní doplněk interiéru ve dvacátých a třicátých letech minulého století,“ prozradila Právu Pecháčková. Doplnila, že šaty budoárových panenek jsou šité z drahých materiálů, hedvábí, brokátu a krajky. Jejich účesy odpovídají tehdejší módě.

Kutná Hora je čtvrtstoletí v UNESCO

Cestování

Výstava seznámí návštěvníky i s příběhem panenky pocházející z krejčovské dílny koncentračního tábora či s historií tzv. Habešánka. Za jeho vznikem stála sbírka ve prospěch obyvatel africké Habeše (dnešní Etiopie), kterou v roce 1934 napadla Mussoliniho Itálie. Útok vyvolal nevoli celého demokratického světa a také mnoho charitativních akcí na pomoc Habeši. V Československu dokonce začali lidé vyrábět panenky, které dostaly jméno Habešánek.

Shirley i Ančka

„Panenky měly jednoduché šaty a obvykle byly vycpány slámou, aby byla jejich výroba levná a výnos z prodeje, určený trpícím Habešanům, co největší. Zakoupení panenky bylo tehdy všeobecně vnímáno jako projev vlastenectví,“ přibližuje kurátorka výstavy Veronika Mičolová.

Nechybějí ale ani takové panenky, jejichž tvůrci se inspirovali nevšedními příběhy dětí a promítli je do podoby těchto hraček. Tak tomu bylo například u panenky Shirley Temple nebo Hadrové Ančky, která se díky malířce Otty Schneider proslavila i v našem prostředí.

Výstavu uzavírá kolekce československých panenek společností Hamiro a Gumotex, jejichž panenku „chodičku“ si návštěvníci možná vybaví i ze svého vlastního dětství. Pro děti je připravena velká tematická herna k výstavě, doplněná relaxačním koutkem a dílnou, ve které si mohou vyrobit panenku podle své fantazie a odnést si ji s sebou domů.

Půda vranovského zámku vydala poklady

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám