Hlavní obsah

Sedm tipů na bleší trhy v Istanbulu, Paříži, Bangkoku i Moskvě

Novinky, lap

K cestování neodmyslitelně patří nákupy, ale i ty mohou mít vlastní kulturu. Každá oblast má svoje specifika, ale všude se množí obchody s kýčovitými suvenýry. Pokud se chcete přenést do minulosti, můžete se podívat po starožitnostech, které se prodávají na blešácích poměrně levně.

Foto: Profimedia.cz

Pozornému pozorovateli neunikne, že se Izmajlovský trh nachází v místě architektonického tematického parku.

Článek

Někdy je přínosné odbočit z hlavních turistických tras a toulat se uličkami, kde nenarazíte na obchody se suvenýry. Procházka po bleším trhu se může stát malým dobrodružstvím či soutěží, ve které vyhrává ten, kdo objeví nejbizarnější předmět.

Le Marché Serpette, Paříž, Francie

Pravděpodobně nejslavnějším bleším trhem je Le Marché Serpette. Pařížané v Porte de Clignancourt začali už před 200 lety prodávat nepotřebné věci, které v noci našli mezi vyhozenými předměty na ulici, uvedl server Travelandleisure.com. Dnes prodávají v budově bývalých garáží skleněné lustry, nábytek ve stylu art deco, malby, grafiky a značkové tašky. Otevřeno mají každý víkend. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobně nejslavnějším bleším trhem je Le Marché Serpette.

Marrákeš, Maroko

Marocké město Marrákeš vzniklo na obchodní stezce, v poušti, kudy putovaly karavany z Timbuktu. V uličkách mezi prodejci byste mohli bloudit klidně dva dny. Koupit tu můžete koberce, lucerny, hudební nástroje, sladkosti a podobně. Mají otevřeno každý den.

Foto: Profimedia.cz

Marrákešké náměstí

Izmajlovský trh, Moskva, Rusko

Pozornému pozorovateli neunikne, že se Izmajlovský trh nachází v místě architektonického tematického parku. Vzdáleně může připomínat svět Walta Disneyho, i když už ne v tak pestrých barvách. Nechybí maketa lodi, kreslený Kreml a další směs budov. Prodávají tu různou veteš běžně dostupnou na bleších trzích, ale i některé turistické suvenýry: matrjošky, beranice a surové kůže. Otevřeno mají každý den.

Foto: Profimedia.cz

Pozornému pozorovateli neunikne, že se Izmajlovský trh nachází v místě architektonického tématického parku.

Víkendové tržiště Chatuchak, Bangkok, Thajsko

Na nakupování na tržišti Chatuchak v Bangkoku si nezapomeňte vzít dostatek vody k pití. Pitný režim v těchto klimatických podmínkách a rozloze trhu nemůžete podceňovat. Výhodou je, že trh je rozdělen na sekce podle typu prodávaného zboží. Můžete si tu koupit orchideje, jídlo, oblečení, ale i exotické ještěrky, hada, starožitný nábytek, umění a mnoho dalšího. Najdete tu asi 15 000 stánků na 35 akrech. Otevřeno mají o víkendu. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Chatuchak v Bangkoku

Velký bazar, Istanbul, Turecko

Možná by se měl Velký bazar jmenovat spíše obrovský bazar. Zabloudit můžete v 65 uličkách, kde se prodává nejrůznější zboží ve 4000 obchodech. Pravidelně sem přijíždí každý rok na 15 miliónů turistů, a tak se řadí mezi nejnavštěvovanější památky Evropy.

Odtud si můžete přivést suvenýry jako je čaj, keramika, zlaté náramky, koberce, kůže atd. Otevřeno mají denně. Více nejdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Velký bazar, Istanbul, Turecko

Pchan-ťia-jüan Ťiou-chuo Š'-čchang, Peking

Nejlepší zážitek z nakupování si v Pekingu můžete odnést z tržiště Pchan-ťia-jüan Ťiou-chuo Š'-čchang. Každý víkend otevírají prodejci obchůdky a rovnají starožitný nábytek, pečlivě malované čajové konvice, staré nástroje a další. Připravte se, že tu můžete smlouvat.

Foto: Profimedia.cz

Pchan-ťia-jüan Ťiou-chuo Š'-čchang, Peking

Mercado Libertad, Guadalajara, Mexiko

Připravte si čichové a chuťové buňky, na trhu Guadalajara můžete ochutnávat tradiční mexické pokrmy, od tortill, smaženého kozího sýra až po různé sladkosti. Ve 2600 stáncích mají kromě jídla také květiny, levnou elektroniku, ručně vyráběné zboží a mnoho dalšího. Otevřeno mají od pondělí do soboty.

Foto: Profimedia.cz

Připravte si čichové a chuťové buňky, na trhu Guadalajara můžete ochutnávat tradiční mexické pokrmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám