Hlavní obsah

S dronem po krásách anglického Cornwallu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Anglie a počasí, málokdo si asi vybaví sluncem zalité pláže a tyrkysové moře, namísto otravného a nekončícího deště. V tom případě je na čase poznat hrabství Cornwall, které leží na úplném jihozápadním cípu Velké Británie. Po jeho krásách vás provede video, které pomocí dronu natočil tamní rodák Matthew Burtwell.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poznejte Cornwall z ptačí perspektivyVideo: Reuters

 
Článek

Pilotování dronu bylo pro sedmadvacetiletého nadšence zprvu koníčkem, který se později změnil v živobytí. Od začátku ale bylo Burtwellovou vizí ukázat, jakými krásami Cornwall, známý svou rozmanitou krajinou, disponuje.

Severní pobřeží hrabství má drsný a divoký ráz, je vystaveno větrům vanoucím z Atlantiku a na mnoha místech je tvořeno útesy. Oproti tomu je jižní pobřeží plné písčitých pláží a modrých zátok, díky kterým je oblíbenou a vyhledávanou turistickou destinací.

Konkrétně na videu, které se skládá ze záběrů pořízených během dvou let, lze vidět například regaty v přístavu Falmouth, skalnaté pobřeží, pláže či pustou kopcovitou krajinu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z pláží na souostroví Scilly v Anglii.

Zhruba 45 kilometrů západně od Cornwallu pak leží exoticky vyhlížející souostroví Scilly, které k hrabství náleží. Žije na něm něco přes 2000 obyvatel a jeho rozloha je pouhých 16,33 kilometru čtverečních.

Vzhledem k teplému Golfskému proudu panuje na ostrovech téměř subtropické počasí a na britské poměry jsou také velmi slunečné. Unikátní jsou i tím, že zde v těsné blízkosti najdeme palmy i vřesoviště.

Potomci keltů

První zmínky o Cornwallu se datují k 1. století před naším letopočtem. Název pochází ze dvou různých jazyků, oba však naznačují tvar hrabství — roh či poloostrov. Podle vědců jsou tamní obyvatelé potomky jednoho ze šesti keltských kmenů, který oblast začal obývat po poslední době ledové.

Během raného středověku se Cornwall dostal do války s anglosaským královstvím Wessex, jehož území se rozkládalo v jihozápadní Anglii. To nad dnešním hrabstvím získalo částečnou kontrolu a o desítky let později ho připojilo ke zbytku země.

Cornwall byl v minulosti znám také jako West Wales a území dnešního Walesu jako North Wales.

I přesto, že dnes hrabství z velké části profituje díky turistickému ruchu, patří mezi nejchudší části Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám