Hlavní obsah

Rodinu nepustili do letadla kvůli autistickému synovi. Nezvládl mít roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autem se musela domů vypravit rodina, kterou americké aerolinky Southwest Airlines nevpustily do letadla. Důvodem byl autistický syn, jenž nezvládl mít nasazenou roušku a de facto tak nesplnil podmínky pro přepravu. Frustrovaní rodiče viní dopravce z nedostatku empatie.

Foto: Profimedia.cz

K incidentu došlo u společnosti Southwest Airlines.

Článek

Rodina Petekových měla v tomto týdnu odletět z dovolené v St. Louis v Missouri do Des Moines v domovském státu Iowa. Nakonec si však musela pronajmout auto a podniknout šestihodinovou cestu kvůli tomu, že ji z letadla vyvedla ostraha.

Pětiletý syn Codyho a Paige Petekových totiž trpí autismem a poruchou senzorického zpracování a nezvládl tak mít nasazenou roušku. Personál Southwest Airlines proto rodičům oznámil, že nemohou letět, uvádí server Independent. Společnost uvedla, že musí dodržovat federální zákony, podle nichž mají mít cestující starší dvou let nasazenou roušku, pokud nemají zdravotní výjimku.

Vtip na letišti vynesl ženě pokutu a přišla o místo v letadle

Koktejl

Paige Peteková sdílela svou frustraci nad neempatickým chováním personálu na Facebooku. „Šílený způsob, jak ukončit dovolenou. Po výletu na Floridu za 1700 dolarů (36 tisíc korun) nám Southwest Airlines zakázaly letět zpět, protože Keaton nezvládl mít kvůli svým zdravotním obtížím nasazenou roušku,“ napsala matka.

Doplnila, že rodinu z letadla vyvedla ostraha. „Teď nás čeká šestihodinová cesta do Des Moines s dvěma unavenými dětmi a dvěma znepokojenými rodiči. Southwest by se za své zaměstnance a služby měly stydět,“ dodala Paige Peteková.

Aerolinky se hájí

Rodina uvedla, že už si najala právníka, aby nepříjemný incident s aerolinkami vyřešil. Podle advokáta Anthonyho Marchettiho Jr. se společnost nezachovala správně a jednala protiprávně.

Aerolinky se nicméně hájí, že pouze dodržovaly protokoly, které jim ukládají vládní opatření. „Přestože je nám velmi líto nepříjemností, které si tato rodina prožila, federální zákon nařizuje, aby každá osoba starší dvou let měla v průběhu cesty nasazenou roušku. U cestujících se zdravotními problémy a postiženími existuje několik výjimek, podle nichž roušku mít nemusejí,“ vysvětlil mluvčí společnosti.

Doplnil, že rodina autistického chlapce neměla bohužel na výjimku nárok. „V Southwest Airlines jsme se snažili pomoci, nabídli jsme rodině i noc v hotelu a změnu termínu letu, abychom jí umožnili splnit podmínky. Místo toho se cestující rozhodli let zrušit a zažádali o refundaci,“ uzavřel mluvčí.

Číňan hodil do motoru letadla mince pro štěstí. Cestu museli zrušit

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám