Hlavní obsah

Řím zakázal stánky se suvenýry u nejpopulárnějších památek

Novinky, mšv

Magnetky s motivem památek či papežem, selfie tyče a další cetky. Ty už si návštěvníci Říma u nejproslulejších památek jen tak nekoupí. Radnice totiž zakázala, aby v okolí Španělských schodů či Pantheonu stály stánky se suvenýry, protože jsou prý neslučitelné s charakterem města, píše server Independent.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Fontána di Trevi

Článek

Starostka Virginia Raggiová konkrétně uvedla, že se stánky neslučují s dekorem a bezpečností. Radnice se ke kroku uchýlila i z důvodu, aby ochránila monumentální kulturní dědictví italského hlavního města a stejně tak turisty v přeexponovaných oblastech.

Nařízení platí od prvního ledna a vztahuje se na celkem 17 prodejců, kromě zmíněných Španělských schodů či Pantheonu se dotýká také oblasti kolem fontány di Trevi či jednoho z nejznámějších římským náměstí Piazza Navona. Některým prodejcům však bylo dovoleno se posunout jen o kousek dál od původních míst.

Starostka se snažila dostat stánkaře od populárních památek už od minulého roku. „Po dlouhá léta byly městské monumenty špiněny prodejci, kteří nabízeli pití, panini nebo různé cetky před římskými architektonickými klenoty. A to už nebudeme tolerovat,“ cituje Raggiovou Independent. Stánkaři namítali, že turistům poskytují služby, navíc jde o zcela legální byznys.

V Římě se nejedná o první, a zřejmě ani poslední zákaz. Jedním z těch striktně namířených proti turistům je zákaz sezení na Španělských schodech, který vešel v platnost loni v létě.

Za posezení na Španělských schodech v Římě hrozí pokuta deset tisíc

Cestování

Reklama

Související články

Koloseum je nejpopulárnější památkou

O prohlídku Kolosea v Římě byl v uplynulém roce největší zájem. Vyplývá to z dat cestovatelského portálu TripAdvisor, který umožňuje si zamluvit na 250 tisíc...

Výběr článků

Načítám