Hlavní obsah

Nejstarší kavárnu v Římě nedostatek návštěvníků netrápí. Nájem však ano

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté ji najdou v jedné z nejprominentnějších římských ulic. Caffe Greco na Via Condotti je nejstarší kavárnou v italském hlavním městě, otevřela se už v roce 1760. Od té doby si v ní espresso nebo cappuccino dala snad každá známá osobnost, která Řím navštívila. Nezájem podnik zcela jistě netrápí, vysoké nájmy však ano, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší kavárna v Římě Caffe Greco vznikla v roce 1760Video: Reuters

 
Článek

Spisovatel Charles Dickens nebo herečky Audrey Hepburnová a Elizabeth Taylorová. To je jen zlomek slavných návštěvníků, kteří v minulosti do Caffe Greco zavítali na šálek kávy. V poslední letech ale nad podnikem visí otazník, zda nebude muset zavřít a se svou klientelou se rozloučit. V roce 2017 totiž kavárně vypršela nájemní smlouva a majitel budovy uvedl, že sice respektuje historickou hodnotu místa, ale stávající nájem je velmi nízký.

Za posezení na Španělských schodech v Římě hrozí pokuta deset tisíc

Cestování

Z 18 tisíc eur za měsíc, což je v přepočtu přes 460 tisíc korun, by se podle vlastníka měl zvednout na astronomických 120 tisíc eur, tedy přes tři miliony korun. Důvodem je prý lukrativní poloha nedaleko známých Španělských schodů. Je to samozřejmě velmi markantní rozdíl, který si kavárna nemohla úplně dovolit.

Místní jsou proti zavření

Podniku z toho důvodu hrozilo vystěhování, které prozatím ustál. Další termín, ke kterému musí vyklidit prostor, byl ustanoven na konec ledna příštího roku. „Chceme zmobilizovat sami sebe, abychom tu dobu nestrávili jen čekáním,“ uvedl syn majitele Luca Pellegrino.

Místní i turisté jsou otřeseni z toho, že podnik takového významu by se měl nadobro uzavřít. „Doufám, že dnešek byl jakousi spásou, protože tak výrazné místo nemůže jen tak skončit. Není důležité jen pro místní, ale pro celý svět,“ myslí si místní obyvatel Stellario Baccellieri.

„Pokud kavárnu uzavřou, je to konec. Je jako některé charakteristické pařížské podniky. Chodí sem všichni turisté, zkrátka to nemůžete jen tak zavřít,“ myslí si další z římských rezidentů Olga Vergaová.

Evropské hlavní město fontán

Cestování

Majitelé spoléhají na to, že jim podporu vyjádří jejich široká klientela a příznivci. A že snad zasáhne i město, které by mohlo na skončení kavárny jedině ztratit. Jde přeci jen o výraznou turistickou atrakci, která možná mezi mainstreamovými návštěvníky není tak profláknutá jako Fontána di Trevi či Španělské schody, ale patří ke koloritu a charakteru Říma.

Reklama

Výběr článků

Načítám