Hlavní obsah

Půda vranovského zámku vydala poklady

Právo, Vladimír Klepáč

Flakonek od parfému přivezeného až z Paříže, vařečka a drátěná naběračka na knedlíky nebo podezřele velké množství lahví, v nichž byl alkohol, našli řemeslníci za trámy na půdách hospodářských budov zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Nyní vrcholí jejich rekonstrukce.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Vranov nad Dyjí

Článek

Přestože nejde o mimořádné nálezy, jsou úsměvnou připomínkou minulosti. „Nepochopím, jak se naběračka na knedlíky dostala z kuchyně až na půdu. K dalším objevům patří například nůžky na zhášení knotů u petrolejových lamp, rozbitý zdobný kachel z kamen a také střepy z vranovské kameniny,“ řekl Právu vranovský kastelán Radek Ryšavý.

Za trámem našli draka

Pomyslným klenotem je chrlič ze svodů na dešťovou vodu ze střech ve tvaru draka nebo jiné mytologické příšery. Zřejmě se přestal používat někdy za první republiky, kdy byl odtok ze střech sveden do kanalizace. Do té doby vytékala voda přes chrliče na volné prostranství.

Kutná Hora je čtvrtstoletí v UNESCO

Cestování

Co se odehrávalo na půdách hospodářských stavení zámku, se neví. Otázkou je, zda si na ně nechodili zaměstnanci zámku na cigaretu a panáka. Našlo se na nich totiž i několik zachovalých lahví. Některé jsou patrně ještě z 18. století a jsou keramické.

V okolí byly i papíry, tedy konkrétně nepotřebné dokumenty ze správy zámku, do nichž byly zřejmě lahve zabaleny. Našly se i krabičky prvorepublikových zápalek a zátka od lahve z pivovaru Znojmo.

V dubnu otevřou zámeckou věž

Na seznamu nalezených věcí je i řetěz používaný při práci s dobytkem, přes sto let staré boty, plastový dámský hřeben do vlasů a také střešní taška s nápisem 1778, což je rok její výroby. „Momentálně místo na vystavení těchto předmětů nemáme, ale přesto je uložíme do depozitáře k těm vzácnějším předmětům a uvidíme, co s nimi,“ doplnil kastelán.

Opravy zahrnují i rekonstrukci dvacetimetrové zámecké barokní věže, která bude od dubna příštího roku sloužit nově jako vyhlídka. Turisté z ní budou mít jako na dlani nejen Vranov a přilehlé zalesněné kopce, ale také meandry řeky Dyje.

Zajímavostí je, že věž byla staletí nevyužita. Nyní je opravena a je již na ní zpět i 2,5 metru vysoký plechový rytíř se štítem a kopím, který slouží jako korouhev.

Adventní prohlídky na jihočeských zámcích nebudou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám