Hlavní obsah

Adventní prohlídky na jihočeských zámcích nebudou

Novinky, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po čtvrtečním zmírnění koronavirových omezení se většina jihočeských státních památek veřejnosti v adventním čase neotevře. Návštěvníky přivítá pouze zámek Hluboká a Český Krumlov. Ani ty ale adventní prohlídky nechystají.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov

Článek

Mimo zámku Hluboká a Český Krumlov, které návštěvníkům nabízí prohlídky zimní tras, zůstanou brány ostatních památek zavřeny. „Adventní prohlídky se v minulých letech konaly například na zámku v Třeboni, Rožmberku nebo v Nových Hradech. Vzhledem k tomu, že jsme ale všechny kulturní akce už na podzim zrušili, tak bychom je takhle narychlo už nezorganizovali,“ řekla Markéta Slabová, mluvčí jihočeských památkářů.

Navíc by podle ní nebylo možné dodržet kapacitu lidí, která je omezená na deset. „Při adventních prohlídkách by tam bylo víc herců než návštěvníků,“ dodala Slabová.

Památkáři ale v uzavřených objektech nezahálí. Mimo úklidu, který začal ihned na podzim po uzavření zámků, nyní například upravují průvodcovské texty, připravují kulturní akce na příští rok a dokončují se i stavební a restaurátorské práce.

Sváteční akce na zámcích letos nebudou

Cestování

Některé zámecké komnaty se dokonce proměnily v krejčovské dílny, kde se šijí nové ochranné potahy na exponáty. Například na zámku v Jindřichově Hradci se pustili do reinstalace prohlídkových tras. Změny dozná především přízemí zámku.

„Rádi bychom malým návštěvníkům hravou formou představili život na zámku v podobě všedního dne před 150 lety. Trasa je zavede do černé kuchyně i obytných prostor v Adamově stavení, včetně dětského pokoje,“ nastínil plány na příští rok kastelán zámku Jan Mikeš.

Strom přání pro děti z domova

Vánoční atmosféru na zámku v Třeboni připomíná nazdobený vánoční strom přímo u zámecké věže. Navíc tu stojí i Strom splněných přání. „Zájemci si každou adventní neděli mohou u stromu vybrat některé z přání dětí z Dětského domova v Boršově nad Vltavou, kterým zakoupením dárku zpříjemní svátky,“ sdělil kastelán třeboňského zámku Vít Pávek.

Na hradě Landštejn pokračují restaurátorské práce v románské kapli. Zámek v Dačicích má za sebou inventuru mobiliáře a zaměstnanci se chystají na inventuru knihovny, která čítá 24 tisíc knih. Pokračuje tu i oprava a odvlhčení podlahy v přízemním sále, se kterou jsou spojeny i výkopové práce na nádvoří.

Už ve čtvrtek se návštěvníkům otevřel českokrumlovský zámek. Návštěvníci mohou zavítat do Hradního muzea a na zámeckou věž. Své brány otevřela také perla jižních Čech — zámek Hluboká, která nabízí jednu zimní prohlídkovou trasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám