Hlavní obsah

První nepřerušený let přes Atlantik se před 100 lety neobešel bez dramatického přistání

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu, konkrétně 15. června, uběhlo 100 let od prvního nepřerušeného letu přes Atlantický oceán. Na tehdejší dobu husarský kousek se povedl dvěma Britům, kteří přiletěli na území Irska z Kanady. Přistání však nebylo nejhladší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před 100 lety se uskutečnil první let přes AtlantikVideo: Reuters

 
Článek

Kapitán Královské letectva (RAF) John Alcock a námořní poručík Arthur Whitten-Brown se 14. června roku 1919 vydali z kanadského ostrova Newfoundland směrem k britským břehům.

Nevyžádaný doprovod jim dělaly sněhové bouře i technické problémy, přesto se oba muži po 15 hodinách a 57 minutách dostali do irského pobřežního městečka Clifden na západní straně Britských ostrovů.

Přistání na měkkém rašeliništi však neprobíhalo zcela hladce. Dvojplošník Vickers Vimy byl při přistávacím manévru poničen a oba piloti lehce zraněni. Některé části letadla se staly cenným suvenýrem místních obyvatel, podstatnější část letounu je však vystavena v RAF muzeu v anglickém Staffordu. Motor putoval do muzea Rolls-Royce do nedalekého města Derby.

Alcock zemřel téhož roku

Oba piloti byli později v Londýně vítáni jako hrdinové a obdrželi cenu udělovanou novinami Daily Mail, která kromě jiného obnášela i finanční prémii ve výši 10 tisíc liber. V dnešní hodnotě peněz by se jednalo přibližně o 450 tisíc liber, tedy asi 13 milionů korun.

Ze získaných peněz se však Alcock příliš dlouho neradoval. Zahynul ve Francii při letecké nehodě v prosinci téhož roku. Whitten-Brownův osud byl příznivější. Během druhé světové války sloužil až do roku 1943 u letectva, kdy musel ze zdravotních důvodů službu ukončit. Zemřel v roce 1948.

Reklama

Výběr článků

Načítám