Hlavní obsah

Při delším letu cvičte nohama a protahujte páteř

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolenou plánují dvě třetiny Čechů. Nejčastěji volí mořské destinace a více než 31 procent preferuje leteckou dopravu. Cestování letadlem má však svá úskalí, a ne každému dělá dobře – mezi nejčastější problémy patří oteklé nohy nebo pískání v uších.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Statické sezení i několik hodin ve stísněném letadlovém prostoru je náročné především pro dolní končetiny, které bolestivě tuhnou a otékají,“ vysvětluje příčiny potíží vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky v Praze Iva Bílková.

Podle ní jsou obvyklé i bolesti krční páteře nebo hlavy kvůli nevyhovující poloze hlavy ve spánku. Při dlouhém sezení se může navíc ozvat také bolest v kostrči. Svalové problémy z cestování letadlem pomáhá eliminovat řada jednoduchých pomůcek dostupných i v obchodech na větších letištích.

„Do letadla bych doporučila krční polštář pro podporu hlavy při spánku a odpočinku. S ním lze předejít přetížení či zablokování krční páteře, bolestem hlavy a dalším potížím,“ uvedla Bílková.

Pokud někoho trápí bolesti kostrče, existují i nafukovací polštářky pro sezení. V případě, že člověk trpí na otékání dolních končetin, měl by před nástupem na palubu zvážit kompresní podkolenky.

Žvýkačka a potápěč

Při vzletu a přistávání trápí mnoho lidí vinou vyrovnávání tlaku v kabině nepříjemné, někdy až velmi bolestivé zalehnutí uší. „Tyto stavy zmírní žvýkačka nebo takzvaný potápěč, snadný cvik, kdy si člověk zacpe nos a přes něj se pak snaží vydechnout,“ popsala fyzioterapeutka. Pokud je to jen trochu možné, člověk by se měl alespoň jednou za hodinu postavit a projít v uličce. Důležitý je také dostatečný pitný režim.

Cviky vsedě

V případě oteklých nohou nebo bolesti krční páteře jsou vhodné cviky, které se provádějí vsedě a nevyžadují mnoho prostoru.

Vsedě opřete chodidla o zem a střídavě je stavte na paty a co nejvýše na špičky. Udržujte svižné tempo.

Můžete střídat polohy — jedna noha na špičce, druhá na patě a naopak. Vsedě napřimte páteř, ramena jsou stažená dolů, bedra mírně dopředu, dlaně položené na stehnech.

S dlouhým výdechem pusou rukama zatlačte do stehen a „odtlačte“ se za hlavou vytaženou co nejvýše, napřimte páteř, hlavu vytáhněte co nejvýše a bradu zasuňte mírně zpět k páteři, ramena jsou stále dole.

S dalším výdechem hrudník „sjíždí“ dolů k pánvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám