Hlavní obsah

Pohodové rodinné lyžování? Vydejte se za ním do Salcburska

Dovolená v rakouských Alpách může být adrenalin, rodiny s dětmi ale nepochybně ocení i pohodu a široké sjezdovky. To jim mohou nabídnout třeba lyžařské oblasti Saalachtal, Lungau či Raurisertal v Salcbursku. Regiony se pyšní klidným prostředím, ale i trasami pro běžce či turisty.

Foto: Profimedia.cz

Rodiny s dětmi potěší skiareály v Salcbursku.

Článek

Saalachtal se nachází v srdci regionu Pinzgau, tedy v trojúhelníku mezi Salcburskem, Tyrolskem a Bavorskem. Nabízí celkem dva skiareály, které patří k těm klidnějším, a především přívětivějším pro rodiny.

Mezi jejich přednosti patří přehledné a široké sjezdovky, kterých je celkem 57 kilometrů, ale i cvičné areály, kde mohou rodiče s ratolestmi trénovat jejich první lyžařské krůčky. Nechybí tu ani dětské vleky. Podle zástupců oblasti patří Saalachtal mezi střediska, která jsou v Rakousku nejlépe připravena právě na rodiny.

Vypnout tu mohou ovšem i ti, kteří zkrátka netouží po zdolávání strmých sjezdovek a rekordních časech. Místní zasněžená údolí lákají svým romantickým prostředím například i páry či běžkaře. Pro ty je v oblasti nachystáno na 80 kilometrů běžeckých stop. Opomenout nelze ani turistické trasy, těch je tu 63 kilometrů.

Největší lyžařská oblast v Rakousku láká na rozmanitost

Cestování

Velmi podobně je na tom také Lungau ležící na jihu Salcburska při hranicích s Korutany, kde přívětivost k rodinám hraje prim.

Skiareály tu naleznete celkem tři, mají dobrou obsluhu lyžařských škol. Ratolesti se tu mohou první krůčky na lyžích či snowboardu učit v malých skupinách a třeba za doprovodu místních maskotů. Aby to však nebyla jen samá práce, přichází po tréninku i zábava. Zatímco dospělí mohou sjíždět místní svahy, pro děti jsou nachystány sněhové bitvy, diskotéka na ledu, sáňkování a podobně.

Oblast se nachází u národního parku Vysoké Taury a právě zdejší majestátní prostředí je velkým tahákem také pro běžkaře. Na ty tu čeká 150 kilometrů běžeckých stop, mimo jiné jde o hřebenovku u jezera Prebersee, v Schönfeldu a Lignitzu. Milovníci skialpinismu tu zase najdou 28 značených tras.

Lezení po ledu i průvod krampusů

Přímo v srdci Vysokých Taur leží také oblast Raurisertal. Najdete ji nedaleko od Kaprunu či Bad Gasteinu. A o klid se tu opravdu bát nemusíte, protože skiareál je tu pouze jeden. Nabízí 32 kilometrů sjezdovek, a i když tu nejvyšší hora má nadmořskou výšku 3254 metrů, svahy jsou vhodné i pro děti.

Pokud vás totiž lyžování či jízda na snowboardu už poněkud omrzí, můžete se s dětmi zabavit třeba na dvoukilometrové sáňkařské dráze. Dvakrát týdně je osvětlená a můžete se tak po ní prohánět i po setmění.

Nevšední zážitky si můžete dopřát také během romantické projížďky na saních tažených koňmi. A ti odvážnější se mohou pustit do ledového lezení na konci údolí v Kolm Saigurnu. Na začátku prosince se v oblasti také koná průvod proslulých rakouských čertů krampusů.

Všechny zmíněné oblasti, ač patří rozlohou k těm menším, lákají ovšem i milovníky gastronomie. V místních horských chatách totiž nebudou návštěvníci ochuzeni o nic z typické rakouské kuchyně.

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám