Hlavní obsah

Pod Špilberkem čeká v létě žeň zážitků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuda v Brně? Ani omylem! Naopak, milovníci zážitků nebudou vědět v příštích dnech a týdnech ve městě pod Špilberkem kam dřív skočit.

Foto: Profimedia.cz

V Brně je v následujících dnech a týdnech připravena řada akcí.

Článek

Už minulý týden otevřením scény na Biskupském dvoře zahájilo divadelní léto Městského divadla Brno. Akce potrvá do 14. srpna, ovšem pravé zážitkové žně nastanou už od tohoto pátku pod společným názvem Ignis Brunensis, festival zábavy v Brně a na jižní Moravě, a mimo jiné se do něj vrací nad hladinu přehrady i již pětadvacátý ročník jedné z největších ohňostrůjných soutěží Evropy.

„Jsem velmi ráda, že se po dvouleté pauze může zase vrátit do Brna nejen soutěž ohňostrojů, která je v Evropě zcela ojedinělá, ale i další akce, které nám všem v uplynulé covidové době chyběly,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

Zapadlý kostel v Lukové se stal mekkou turistů

Tipy na výlety

K unikátům festivalu bude patřit už v pátek v podvečer na náměstí Svobody zahájené Mezinárodní mistrovství policejních koní. „Jezdci se například utkají ve speciálním parkurovém skákání, k němuž patří i střelba ze sedla, průjezd ohněm a další neobvyklé prvky jízdy. K vidění budou desítky závodníků z Německa, Polska, Maďarska, Slovenska i Velké Británie. Závody v takovém rozsahu jsou v Evropě zcela ojedinělé,“ zve ke klání, které se uskuteční v sobotu na Panské Líše, policistka Petra Ledabylová.

O stejném víkendu, tedy 18. a 19. června, se mohou milovníci dopravní nostalgie potěšit nejen pohledem, ale i svezením v historických unikátech. Mezi nimi bude i letos dominovat parní tramvaj Caroline nebo koněspřežná tramvaj.

Bonbonkem bude dvouhodinová návštěva spojená s časovou kontrolou legendárního závodu 1000 mil československých na trase Praha–Brno–Bratislava a zpět, kterého se mohou zúčastnit vozy vyrobené nejpozději do roku 1932.

Kokořínsko, Zubrnice i Úštěk. Výletujte jako Rebelové

Tipy na výlety

Komentovaná přehlídka bude připravena v sobotu před další jízdou do Prahy na Dominikánském náměstí. Milovníkům hudby udělá radost Brno Brass Fest, a kdo dá přednost poslouchání v klidu, může na přehradě nasednout na Jazzový parník. O týden později, tedy 25. června, odstartuje další ročník unikátní světové soutěže ohňostrojů.

Tradiční nebeská show

„Je již pětadvacátý a původně jsme jej chtěli postavit jako ročník laureátů, ovšem i zde covid zamíchal kartami, a tak se přehlídka těch dosud nejlepších uskuteční příští rok. Letos budou soutěžit týmy ze Švédska, Chorvatska, Česka i společný česko-německý tým. V minimálně sedmnáctiminutovém ohňostroji mají všichni úvodní pasáž společnou, tou je různě zpracovaná Osudová od Beethovena,“ popsal za organizátory ohňostrůjné soutěže Ondřej Morávek ze společnosti Snip, která akci každoročně organizuje ve spolupráci s městem.

Ohňostroje provázené originální muzikou na Rádiu Krokodýl 103 FM, které se budou konat nad přehradou od 25. června do 2. července, startují vždy ve středu a v sobotu ve 22.30 hodin. Pětadvacátého června a 2. července je vždy doplní u nás dosud nevídaná show, ve které se naráz představí dvě stovky dronů ve formacích také s hudbou.

Všechny další akce a atrakce lze najít na webu ignisbrunensis.cz.

FOTO: Jeden z nejodlehlejších ostrovů světa proslul tajemnými sochami

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám