Hlavní obsah

Po 300 letech odhalili v Římě Svaté schody. Kráčel po nich prý Ježíš

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro tři století byly Svaté schody v Římě ukryty před zraky návštěvníků. Teď je mají poutníci možnost až do června spatřit a po kolenou po nich vystoupat nahoru. Podle legendy byly schody součástí Pilátova paláce v Jeruzalémě a kráčel po nich Ježíš. Podle některých expertů se ovšem jedná o pouhou repliku, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 300 letech otevřeli v Římě posvátné schodyVideo: Reuters

 
Článek

Na 28 mramorových schodů bylo dočasně odkryto ze svého ochranného dřevěného obalu. Schodiště známé coby Scala Sancta bylo do Říma údajně přivezeno v roce 326 na příkaz Svaté Heleny, též známé jako Helena Augusta — matky římského císaře Konstantina, poté, co konvertovala ke křesťanství. Přestože se podle některých expertů jedná o pouhou repliku schodů z Pilátova paláce, pro křesťany mají přesto velký význam.

V roce 1723 rozhodl papež Inocenc XIII., aby byly schody zakryty a předešlo se tak jejich poškození. „Schodiště je vytvarováno skutečně neobvyklým způsobem, doslova je vytesala chodidla poutníků,“ řekl otec Francesco Guerra, který má na starosti správu svatyně.

Rekonstrukce trvala 6 let

Pod ochranným dřevěným obalem se při rekonstrukci našly mince, fotografie, růžence nebo modlitby psané na malých papírcích. „Jakmile jsme odkryli první schod a našli jsme malý křížek, bylo nám jasné, že si tento nález nemůžeme nechat jen pro sebe,“ doplnil Paolo Violini, restaurátor z Vatikánských muzeí.

Možnost „projít si“ posvátné schody přilákala hned po otevření první věřící. Jedna z návštěvnic se podle agentury Reuters téměř rozplakala, prý to pro ni byla příležitost, jak se svěřit Bohu s prosbami, trpkostmi a nejhlubšími modlitbami.

Zajímavé ovšem nejsou jen samotné Svaté schody, ale i klenutá chodba, kterou vedou. V ní se nacházejí fresky ze 16. století, které byly během restaurátorských prací rovněž zrenovovány. Celý projekt zabral šest let a vyšel na více než 2 miliony eur (51 milionů korun). V červnu mají být schody opět zakryty ochranným pouzdrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám