Hlavní obsah

Pitoreskní italské městečko nainstalovalo turnikety. Za vstup se platí

Novinky, mšv

Turisté, kteří chtějí vidět jihoitalské městečko Polignano a Mare, od teď musejí zaplatit. Před vstupem do centra jsou nainstalovány turnikety, kterými mohou bezplatně projít jen místní. Důvodem ovšem není přemíra turistů, ale právě naopak jejich nedostatek, píše server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Polignano a Mare leží v Apulii, regionu na podpatku italské boty.

Článek

Pitoreskní městečko zažívá největší nápor turistů logicky v létě — leží v regionu Apulie na podpatku italské boty. Mimo sezonu je podle starosty situace tristní. Nový systém má nejen přilákat turisty, ale hlavně zajistit, že obchody a hotely budou moci zůstat otevřené a Polignano a Mare nebude tolik závislé na hlavní sezoně. „Cílem je přilákat turisty i během zimních měsíců. Hodně lidí k nám míří v létě, ale někdy v říjnu se situace otočí a máme tu mrtvo,“ tvrdí starosta Domenico Vitto.

Za lístek, jehož cena je 5 eur (130 korun), dostanou návštěvníci pytlík popcornu, koblihu, cukrovou vatu a nápoj. Zhlédnou také tisíce světélek, kterými je aktuálně městečko vyzdobené. Turnikety budou v provozu do začátku ledna.

Jako zábavní park

Ne všichni jsou ovšem novým konceptem nadšeni. „Nainstalovat turnikety a chtít od lidí peníze za vstup není úplně dobrá prezentace veřejného prostoru,“ uvedla v prohlášení místní obchodní asociace Confesercenti Terra di Bari. „Proměnit město v jakýsi zábavní park nám nepřijde jako dobrý nápad. Polignano a Mare by mělo být součástí kulturního dědictví celého světa.“

Také umělecký ředitel místního hudebního festivalu Cesare Ceronico sdílí obdobný názor. „Zásadní je, že byste neměli zabraňovat komukoli, aby navštívil prostor, který je tu pro všechny,“ uvedl.

Obecně se krok zavést turnikety a platit za vstup do města jako způsob lákání turistů zdá poněkud podivný. Jinde v Itálie totiž podobný systém zavedli ze zcela opačného důvodu — aby se množství turistů regulovalo. Bylo to například v Benátkách, kde byly turnikety nainstalovány během dubnového prodlouženého víkendu, při němž byl očekáván velký nápor návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám