Hlavní obsah

Omezení drtí zoo i další turistické cíle na Zlínsku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie a s ní související zákazy stále více dopadají na vyhledávané turistické cíle ve Zlínském kraji. Nejvážněji to nese Zoo Zlín, která přišla nejen o stovky tisíc návštěvníků, ale především o peníze ze vstupného. Omezení se odrážejí i u dalších vyhledávaných míst i počtu hostů, kteří vloni navštívili východní Moravu.

Foto: Profimedia.cz

Zlínská zoo přišla vlivem koronaviru o množství návštěvníků.

Článek

„Nejen Zoo Zlín, ale všechny zoologické zahrady v ČR se dostaly do situace, kdy je stále obtížnější udržet zaměstnance, zajistit chovy zvířat a plnit závazky a projekty záchranných programů,“ přiznal ředitel Zoo Zlín Roman Horský. Situace se dostala do stavu, kdy se ředitelé českých zoo obrátili na vládu s žádostí o pomoc.

„Jsme příspěvkovými organizacemi měst a nepamatuje na nás žádný podpůrný program. Pomohlo by, kdybychom mohli zpřístupnit alespoň venkovní areály, které se nijak zásadně neliší od městských parků, v nichž žádná omezení neplatí,“ vysvětlil Horský.

Zoo Zlín v roce 2020 přišla o čtvrtinu z téměř 683 tisíc návštěvníků, kteří prošli branami zoo v roce 2019. Na pravidelném toku návštěvníků je tak existenčně závislá.

„Příjmy ze vstupného pokrývají osmdesát procent provozních nákladů,“ podotkl Horský. Zahrada je navíc příspěvkovou organizací města, která podle dotačních pravidel nemá možnost čerpat jakoukoli vládní podporu. „Aktuální situace, kdy jsou zoologické zahrady již čtvrtý měsíc uzavřeny, ohrožuje provoz všech zoo v Česku,“ dodal ředitel.

Švýcar navrhuje stavět kvůli přemíře turistů kopie památek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám