Hlavní obsah

Obyvatelé Amsterdamu nechtějí masový návrat turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovateli oblíbený Amsterdam je další z řady metropolí, jejíž obyvatelé si po koronavirové krizi nepřejí masový návrat turistů. Vyplývá to z petice, kterou dosud podepsalo okolo 25 tisíc lidí a o které ve čtvrtek informovala agentura DPA. O požadovaných změnách nyní budou jednat představitelé města.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Iniciativa Amsterdam má na výběr požaduje snížení počtu návštěvníků, kteří se ve městě zdrží přes noc, na 12 milionů za rok. Za poslední léta se v nizozemské metropoli známé svým bohatým nočním životem déle než jeden den zdrželo okolo 20 milionů turistů, píše DPA. Zakázané mají být také pronájmy přes Airbnb a další služby krátkodobého pronájmu či otevření nových hotelů.

Signatáři petice dále požadují navýšení turistické daně a úpravu proslulé čtvrtě červených luceren. Turistům by se také v takzvaných coffee shopech již neměly prodávat omamné látky jako je marihuana nebo hašiš.

Už žádný zábavní park

„Krize jednu věc ujasnila — situace v době před koronavirem byla neudržitelná,” říká iniciativa. Centrum Amsterdamu bylo místem „hlavně od turistů a pro turisty”. Nově by se centrum mělo soustředit na rezidenty, aby turisté nenavštěvovali „zábavní park, ale živé město”.

Kavárny, restaurace, bary, nevěstince a muzea se ve městě, které má okolo 800 tisíc obyvatel, uzavřely kvůli koronaviru v polovině března. Tamní ulice byly vylidněné po tři měsíce. Počet návštěvníků v této době klesl z průměru 55 tisíc denně na (téměř) nulu, uvádí iniciativa.

Sbohem rozlučkám se svobodou. Středoevropské metropole chtějí změnu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám