Hlavní obsah

Sbohem rozlučkám se svobodou. Středoevropské metropole chtějí změnu

Novinky, mšv

Středoevropská města jako Budapešť, Krakov nebo i Praha dlouho platila za oblíbené destinace pro rozlučky se svobodou. Koronavirová krize a úbytek turistů však těmto metropolím otevřely oči, a tak se zavázaly, že chtějí do budoucna poněkud změnit svůj přístup k cestovnímu ruchu, píše britský server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Krakov (ilustrační foto)

Článek

Z center měst se kvůli turistům stávají skanzeny. Takovou situaci zná Praha, Amsterdam, Benátky, ale třeba i Krakov, jenž patří k nejnavštěvovanějším výletním cílům v Polsku.

A přestože kvůli striktním koronavirovým opatřením cestovní ruch značně trpí, zároveň jde pro mnohá města o novou startovní čáru - o závazek, že do budoucna se situace změní.

Obyvatelé Benátek čekají na turisty. Některým ale prázdné ulice vyhovují

Cestování

Nízkonákladové lety a pro zahraniční turisty příznivé ceny udělaly ze středoevropských metropolí ideální místa třeba pro rozlučky se svobodou. Nejen od nich by se města ráda distancovala.

„Obyvatelé si dlouho stěžovali, že jim jejich město už nepatří,“ uvedla pro Guardian mluvčí agentury Prague City Tourism Barbora Hrubá. Koronavirová krize je podle ní skvělá příležitost pro restart. „Chceme jiný typ návštěvníků než jen ty, kteří se vydávají k nejslavnějším památkám v centru,“ vysvětlila.

Změnit typ návštěvníků

Podobně vidí situaci i úřady v Budapešti. „Jako v mnoha dalších velkých evropských destinacích, i u nás už jsou lidé vyčerpáni rozsahem cestovního ruchu,“ tvrdí starosta Gergey Karácsony.

„Chceme rozšířit místa ve městě, jež jsou turisticky zajímavá a změnit typ lidí, který k nám jezdí. Nemělo by jít jen o rozlučky se svobodou a alkohol, chceme drobný rebranding,“ dodal.

Praha chce zachránit turistické léto poukázkami na vstupy

Cestování

Budapešť se bude snažit o spolupráci s dalšími maďarskými městy, zatímco Praha chce nalákat Čechy, aby více prozkoumali své hlavní město. V Polsku dostanou lidé pracující na plný úvazek vouchery v hodnotě tisíc zlotých (šest tisíc korun), které budou využitelné na domácí cestování.

„Spousta lidí, které znám, by si ani netroufla jít o víkendu na hlavní náměstí kvůli všem těm davům. Líbilo se jim prázdno, ale po chvíli uznali, že je až děsivé,“ tvrdí jeden z obyvatelů Krakova Piotr Krasnowolski.

Jednou ze strategií, kterou chtějí města zaujmout, je větší důraz na místní obyvatele. Se šťastnými rezidenty prý budou šťastnější i turisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám