Hlavní obsah

Obří výletní lodě už v Benátkách nezakotví. Od srpna mají zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Benátské laguně začne od začátku srpna platit zákaz proplouvání obřích výletních lodí. Italská vláda se ke kroku uchýlila po letech otálení i kvůli zvyšujícímu se tlaku organizace UNESCO, která pohrozila, že umístí celou zemi na černou listinu. Rozhodnutí potvrdil na Twitteru ministr kultury Dario Franceschini.

Foto: Profimedia.cz

Lodě s váhou od 25 tisíc tun nebudou smět proplouvat kanálem Giudecca.

Článek

Zákaz se týká všech výletních lodí, které váží více než 25 tisíc tun. Ty kanálem Giudecca, který vede kolem nejznámějšího benátského náměstí sv. Marka, už na rozdíl od menších plavidel neproplují.

Obří loď málem smetla molo v Benátkách

Evropa

Obyvatelé Benátek i zahraniční experti dlouho naléhali na italskou vládu, aby obřím výletním lodím zakázala proplouvat lagunou do města. Argumentovali nejen znečištěním, ale také tím, že parníky mohou ohrozit stabilitu budov i místního křehkého ekosystému, uvádí server Independent. Jednou z aktivistických skupin, která proti lodím pravidelně brojila, je například No Grandi Navi (žádné velké lodě).

Na druhé straně stáli zástupci přístavu a operátoři plaveb, podle nichž Benátky výletní průmysl tohoto typu potřebují z ekonomických důvodů.

Do Benátek teprve v červnu dorazila první výletní loď od doby, kdy odstartovala pandemie koronaviru. Organizace No Grandi Navi ihned uspořádala protest, kterého se zúčastnili místní obyvatelé. Už teď je však jisté, že se obdobně velká plavidla v severoitalském městě dlouho neohřejí.

Do Benátek se vracejí turisté. Většinou Italové

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám