Hlavní obsah

Obří vodotrysk chrlí vodu do výšky 140 metrů

Novinky, and

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud zamíříte do Ženevy letadlem, při přistávání vaší pozornosti neunikne obří vodotrysk, který městu dominuje. Jet d'Eau, jak ho Švýcaři nazývají, byl postaven už roku 1886 a původně byl využíván k uvolnění nadbytečného hydrostatického tlaku ve vodovodním potrubí. Nikdo však nemohl tušit, že se z něj krátce na to stane vyhledávaná turistická atrakce.

BEZ KOMENTÁŘE: Ženevský vodotrysk chrlí vodu do výšky 140 metrůVideo: SIG - Services Industriels de Genève

 
Článek

Ženevský vodotrysk byl původně vysoký „jen” 30 metrů. V současnosti však voda netryská kvůli velkému tlaku, ale je poháněna několika výkonnými čerpadly. Díky nim vystřelí Jet d'Eau během jedné vteřiny 500 litrů vody do výšky 140 metrů neuvěřitelnou rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Takový objem vody váží ohromných osm tun. Díky tomu se řadí mezi největší fontány světa. Ta, která drží světové prvenství, se nachází v Dubaji a voda z ní stříká jen o 10 metrů výš než v Ženevě.

Dnes je vodotrysk symbolem síly, vitality a stability nejen města, ale i celého Švýcarska. Praktickým účelům však již neslouží, spíše jen k estetickým a pro potěchu návštěvníků.

Slouží jako orientační bod

Nejlépe si pohled na vodotrysk užijete při procházce po nábřeží nebo přímo na jezeře, kam se lze vydat na jednom z výletních parníků. Ty vás dovezou do těsné blízkosti, takže se nejspíš nevyhnete ani malé spršce.

Pokud se rozhodnete jen pro procházku městem, ani tehdy vám vodotrysk nezmizí z očí. Díky tomu poslouží jako skvělý orientační bod. Avšak pokud je větrno, je z bezpečnostních důvodů vypnutý. Vypnutý je také během noci, jinak si jeho nádheru a sílu můžete vychutnat každý den většinou až do západu slunce.

Foto: Profimedia.cz

Ženevský vodotrysk je jedna z nejvyšších fontán světa.

Dvakrát až třikrát do roka se vodotrysk dokonce zbarví do růžové, modré či jiné barvy. Záleží, o jakou příležitost se jedná. A pokud máte štěstí na krásné slunečné počasí, můžete spatřit, jak se v jeho vodách láme duha.

Reklama

Výběr článků

Načítám