Hlavní obsah

Nová atrakce v Ostravě. Veřejnosti se otevřela Koksovna KOX

Právo, Denisa Doležalová

Památkově chráněný industriální areál Dolní oblasti Vítkovce (DOV) v Ostravě má novou atrakci. Podařilo se zde zachránit významný objekt bývalé koksárenské baterie číslo pět, který se nyní otevře i návštěvníkům. Koksovna dostala název KOX a její záchrana stála 13 milionů korun, z toho zhruba 11 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Koksovna KOX vznikla v roce 1831. Vyřazena z provozu byla v roce 1997.

Článek

„Pro Dolní Vítkovice je projekt Koksovny KOX zajímavý tím, že se otevře centrální část areálu, která byla dosud zcela uzavřena. První návštěvníci si KOX budou moci prohlédnout už na festivalu Colours of Ostrava, který ve středu začíná,“ sdělil ředitel DOV Petr Koudela.

Dodal, že tento projekt je zcela jiný než ty dosavadní v DOV. „Je to jiné než projekt Plynojemu Gong, Světa techniky či Dolu Hlubina. Tam šlo o renovaci objektů, zde jde o čistou konzervaci. Návštěvníci budou moci poznat, jak se vyráběl, produkoval koks na rozhraní mezi Dolem Hlubina a vysokými pecemi, kde se vyrábělo surové železo. Od srpna bude KOX součástí návštěvnické trasy Uhelný okruh,“ informoval Koudela, který má radost také z toho, že se zde otevřou i nové pohledy na industriální památky. „A přijdou třeba další nové nápady, jak tyto objekty využít,“ usmál se Koudela.

Lákadlo pro turisty

„Dolní Vítkovice jsou jedním z klenotů našeho regionu. Tento areál vypovídá o průmyslové historii Moravskoslezského kraje a stalo se z něj lákadlo pro turisty i nejrůznější prestižní akce. Koksárenská baterie z roku 1831 byla nepřístupnou součástí národní kulturní památky, její revitalizaci tedy považuji za skvělé rozhodnutí,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a připomněl, že z provozu byla koksovna vyřazena v roce 1997.

„Objekt koksárenské baterie už po své záchraně volal. Ocelové i betonové konstrukce už od pohledu působily nestabilně, nebojím se říct, že jsme vedli boj s časem. Je skvělé, že se z koksárny coby bývalého výrobního provozu stala atraktivní prohlídková trasa,“ upozornil náměstek hejtmana pro památkovou péči a kulturu Lukáš Curylo. Svou první roli si Koksovna KOX zřejmě zahraje i v připravované detektivní sérii režiséra Jana Hřebejka, kterému se prostory velmi zalíbily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám