Hlavní obsah

Pražský hrad zůstává nejnavštěvovanější českou památkou

Novinky, mšv

Pražský hrad byl i loni nejnavštěvovanější tuzemskou památkou. Uvedla to agentura CzechTourism s tím, že dominantu hlavního města si prohlédlo na 2,44 milionu osob. Druhou příčku obsadila lanová dráha na Petřín s 2,03 miliony návštěvníků, a třetí pražská zoo s 1,43 miliony.

Foto: Profimedia.cz

Panorama Prahy s Karlovým mostem a Pražským hradem

Článek

Turisté čím dál častěji navštěvují i mimopražské cíle, například čtvrtou příčku obsadil industriální areál Dolních Vítkovic v Ostravě s 1,36 milionu lidí.

Oblíbený státní hrad a zámek Český Krumlov zaznamenal meziroční pokles o 7,4 procenta, skončil až na 18. příčce. Zájem však turisté neztratili o samotné město, do nějž odhadem zavítají až dva miliony osob ročně. „Jsem ráda, že se v žebříčku atraktivních turistických destinací stále více prosazují nová jména a že turisté cestují i mimo vytížené lokality,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Odklonit od hlavních cílů

Neotřelé turistické cíle se agentura CzechTourism snaží propagovat i mezi cizinci, aby je v hlavní sezoně odklonila z přetížených míst a ulevila nejen Praze, Českému Krumlovu, ale například i Adršpachu. „S cestovních ruchem je třeba pracovat moudře, je to naše česká ropa,“ tvrdí ředitel CzechTourism Jan Herget. „Když prodáváme přednosti Česka v cizině, doporučujeme turistům a cestovním kancelářím vyhledávat alternativy,“ doplnil.

Usměrňovat návštěvníky se snaží Český Krumlov mimo jiné i regulacemi. Ty dopadají na krátkodobé návštěvy, zavedl se nový parkovací systém pro zájezdové autobusy. „Bereme cestovní ruch jako příležitost, nikoli jako hrozbu,“ uvedl krumlovský místostarosta Martin Hák s tím, že chce turisty nalákat i k aktivitám mimo město, čímž by se jim pobyt prodloužil.

Podobně trpí skalní město Adršpach, které loni navštívilo více než 280 000 turistů. Ve špičce nejsou výjimkou přetížené turistické stezky nebo zablokované příjezdové cesty. Společnost pro destinační management Broumovska chce využít potenciál celého regionu a nalákat návštěvníky i na další zajímavosti v oblasti.

Nejnavštěvovanější památky (podle krajů)
PrahaPražský hrad (2,44 milionu)
Středočeský krajAquaPalace Praha, Čestlice (820 tisíc)
Jihočeský krajStátní hrad a zámek Český Krumlov (429 tisíc)
Plzeňský krajPivovar Plzeňský Prazdroj (589 tisíc)
Karlovarský krajHrad Loket (149 tisíc)
Ústecký krajSoutěsky Kamenice, České Švýcarsko (402 tisíc)
Liberecký krajiQlandia science center, Liberec (404 tisíc)
Královehradecký krajZoologická zahrada Dvůr Králové (525 tisíc)
Pardubický krajStezka v oblacích, Dolní Morava (282 tisíc)
VysočinaZoologická zahrada Jihlava (333 tisíc)
Jihomoravský krajAqualand Moravia, Pasohlávky (792 tisíc)
Olomoucký krajZoologická zahrada Olomouc (357 tisíc)
Zlínský krajZoologická zahrada Zlín - Lešná (648 tisíc)
Moravskoslezský krajDolní Vítkovice, Ostrava (1,35 milionu)
Zdroj: CzechTourism

Reklama

Výběr článků

Načítám