Hlavní obsah

New York je městem, které nikdy nespí

Novinky, Linda Paterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Název New York je pojmem, který zná celý svět, a každý člověk si pod ním představuje něco jiného. Pro někoho je městem mrakodrapů známým ze slavných amerických filmů, pro jiného představuje místo neomezených možností a odlišných kultur, někdo New York může vidět jako centrum obchodu a sídlo OSN.

Foto: Linda Paterová

New York

Článek

Jedno je v těch představách pro mnohé z nás společné. New York je fascinující obrázek nepřetržitě pulsující metropole, kterou bychom jednoho dne rádi navštívili a vytvořili si vlastní názor o tomto nejslavnějším městě na světě.

O NY ve zkratce

Oficiální název města je The City of New York, zkráceně New York City. Skládá se z pěti částí: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens a Staten Island. Žije tam přes osm miliónů lidí, kteří mají původ ve čtyřech desítkách zemí. New York zaujímá příčku nejlidnatějšího města Spojených států. Středem veškerého dění je tam Manhattan.

Foto: Právo-TJ

Poprvé mezi mrakodrapy

Strávit pár dní v New Yorku by si měl alespoň jednou za život vyzkoušet každý z nás. Nevtíravá přátelská atmosféra si podmaní i ty, kteří přelidněné metropole příliš v lásce nemají.

Foto: Linda Paterová

Ať už se tu zastavíte na nějaký den při cestách do jiných krajů nebo si záměrně naplánujete prodloužený víkend v New Yorku, jistě se každému novému návštěvníkovi bude hodit pár rad. Pocit, když se člověk poprvé ocitne v centru města mezi více než 200metrovými mrakodrapy, je omračující a při vzhlížení do těch nekonečných výšin se nám může pěkně zatočit hlava!

Něco to připomíná

Cesta za poznáním New Yorku může být různá, ale jsou místa, která by nikdo neměl vynechat. Jedním ze zážitků je výlet lodí k Soše Svobody a na ostrov Ellis, tato dvě místa mají důležitý historický význam nejen pro New York. Dále pohled ze světoznámého mrakodrapu Empire State Building, kde je přístupné 86. a 102. patro s vyhlídkou na město.

Foto: Linda Paterová

Ulice Broadway protínající Times Square

Nezapomeňte navštívit tepající srdce celého Manhattanu - Times Square, náměstí plné svítících billboardů, reklam, divadel a energie. Je to místo s největší koncentrací turistů. Přes náměstí prochází také nejslavnější část ulice Broadway v úrovni 42. ulice. Nabízí se vám zde nepřeberná nabídka muzikálových představení, divadelních inscenací a kabaretů.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Slavná díla se podbízí v nejrůznějších barevných provedeních na obrovských velkoplošných obrazovkách. Lístky je možné koupit přímo na náměstí v Broadway Ticket Center, a to až s 50% slevou v den představení. Běžné ceny se pohybují podle sedadel od 50 do 200 USD (od 1000 do 4000 korun) za osobu a desítky představení se hrají i na několika místech současně. A o jakých slavných hrách je řeč? Mary Poppins, Chicago, Evita, Sister Act a mnoho dalších.

Oáza klidu ve velkoměstě

Volně přístupný Central Park, ideální místo k relaxaci, je nejvíce navštěvovaným parkem celých Spojených států s více než 30 milióny návštěvníků ročně. Svou rozlohou dokáže opravdu překvapit a nikdy by vás nenapadlo, že uprostřed tohoto velkoměsta se můžete toulat v lese, kde veverky přebíhají přes cestu, na rybníčcích plavou kachny, občas projede koňský povoz, cyklista anebo vás předběhne některý z tisíce každodenních běžců.

Foto: Linda Paterová

Žluté taxi jsou typickým symbolem New Yorku.

V tomto parku můžete navštívit zoo, slavné Metropolitan Museum of Art, nejstarší a největší muzeum v USA, nebo American Museum of Natural History.

Pozůstatky terorismu

Pokud zamíříte do oblasti zvané Ground Zero, kde do roku 2001 stála dvojčata World Trade Center, uvidíte dnes nově vzrůstající mrakodrapy, jeden z nich, One World Trade Center, by měl být dokončen v roce 2013. Můžete zde také navštívit velice dojemné návštěvnické centrum s mnoha videi, fotkami a suvenýry a muzeum zachovalých základů slavných budov.

Foto: Linda Paterová

Kostel Trinity a slavná Wall Street

Nedaleko odtud se nachází Wall Street, slavné sídlo burzy, po níž rozhodně stojí za to se projít během dopoledne v pracovní den, abyste ucítili obnažená tepající srdce všech byznysmenů světa.

Čína i Itálie jsou v New Yorku

Jistě bychom neměli opomenout, kromě všech slavných památek a zajímavých míst, některé části města, jako je např. Čínské město (China Town), kde překročením hranice této městské části jako byste se dostali do jiného světa. Na ulicích jsou povětšinou Číňané, všude jsou čínské nápisy, čínské restaurace a obchůdky nabízející čerstvé mořské plody či sušené tradiční koření a houby. Je možné zde také levně nakoupit nebo se chutně najíst.

Foto: Linda Paterová

Navazující další městská část, zvaná Little Italy (Malá Itálie) vás zase přenese vůněmi různých druhů pizzy a těstovin na gondolu dalekých Benátek. Pokud máte rádi dobré víno a chcete si pochutnat na opravdu kvalitní italské kuchyni za příznivé ceny, není lepší volby než se usadit v jedné z desítek lákavých restaurací.

Za zmínku stojí i další dvě městské čtvrti SoHo a Greenwich Village, které tvoří starou zástavbu původního Manhattanu, proto tam místo mrakodrapů najdete nižší domy rezidenčního charakteru, zeleň na ulicích a pohodovou uměleckou náladu a studentskou atmosféru.

Metrem i busem

Manhattan je koncipovaný klasickým způsobem většiny amerických měst. Ulice jsou na sebe kolmé a jsou číslované od jihu na sever od 1st Street výše, od východu od 1st Avenue dále na západ. Takže i bez mapy v ruce jste schopni se jednoduše orientovat.

Foto: Linda Paterová

Je libo zahrát si golf na ulici? Proč ne!

S dopravou je to podobně jednoduché. V New Yorku je sice metro s nejvyšším počtem stanic na světě (468), přesto díky číslování ulic je opět systém přehledný, jen si dejte pozor na zrychlené spoje, které nezastavují v každé stanici.

Nahlédnutí do metra je také jeden z velkých kulturních zážitků. Umělci zde hrají na různé hudební nástroje, černošské taneční skupiny předvádějí svá představení, aby si vydělaly nějaký ten dolar, začínající umělci všech druhů se zde snaží odstartovat svou karieru. Jízda metrem stojí 1,75 dolaru (přibližně 35 korun), autobusem do centra města je to o něco levnější.

Foto: Linda Paterová

Mladí umělci v newyorském metru

Pokud si myslíte tak jako já, že se dá Manhattan přejít od jihu na sever během jednoho dne a přitom si prohlédnout všechna zajímavá místa, tak si raději na cestu vezměte dvoje boty, až jedny prošlapete, abyste je mohli vyměnit za druhé a jít dál.

Ubytování hlavně včas

Široké spektrum ubytovacích kapacit splní požadavky a přání snad každého cestovatele. Ceny mohou být v porovnání s našimi trochu šokující, ale můžete si vybrat od hostelu se šváby až po pětihvězdičkový hotel. Především v hlavní sezóně je nutné si ubytování zarezervovat včas, aby se vám nestalo to co mně.

Foto: Linda Paterová

Prádelna jako ve filmu. Také typický New York.

Jako vždy vše na poslední chvíli jsem si dva dny před příjezdem do New Yorku chtěla zarezervovat lůžko v hostelu, ale zjistila jsem, že levnější hostely v centru jsou již plně obsazeny a ty, které měly volno, nabízely lůžko bez snídaně se společnou sprchou za 60 USD (1200 korun).

Tyto stránky fungují trochu odlišně od ostatních rezervačních systémů. Nerezervujete si konkrétní hotel, ale rezervujete si např. 4* hotel na Manhattanu v okruhu 300 metrů od Times Square za jedinečnou cenu a až po vaší rezervaci se dozvíte, že jste ubytováni například v hotelu Intercontinental či Hyatt. Podstupujete určitou sázku do loterie, ale vždy s jistotou výhry. A když pak zjistíte, že bydlíte v luxusním hotelu za 2/3 ceny, za kterou je pokoj standardně nabízen, pochopíte výhodu tohoto rezervačního systému.

Foto: Linda Paterová

Za zmínku rovněž stojí fakt, že na rozdíl od osmdesátých let minulého století se ve městě podstatně změnila bezpečnostní situace. Dnes je New York jednou z nejbezpečnějších metropolí světa. A vzhledem k jeho přezdívce město, které nikdy nespí, se nemusíte bát ani v nočních hodinách procházek po Manhattanu. Naopak procházet se po Bronxu se nedoporučuje ani za bílého dne!

Nedělní gospel v kostele

Největším kulturním zážitkem se pro vás může stát nedělní bohoslužba v jednom z místních kostelů, kde zní gospel, zpěv podobný třeba tomu ve filmu Sestra v akci. Černošky zpívající náboženské písně, lidé z ulic hrající na nástroje, tančící a prožívající svou víru, jsou opravdu nejlepší podívanou. Bohoslužby s gospelem se nekonají v každém kostele, proto je důležitý jeho výběr.

Foto: Linda Paterová

Půl hodiny před začátkem, což je většinou jedenáctá hodina, začnou pouštět do kostela místní obyvatele a až v případě, že zbyde místo, tak mohou vstoupit tiše turisté a posadit se na určená místa.

Rady na cestu

Letenky

S velkým předstihem je možné zakoupit zpáteční letenky z Prahy již od 12 tisíc korun, měsíc před odletem se ceny pohybují podstatně výše, i kolem 20 tis. korun.

Cesta

Cesta přes oceán trvá přibližně osm hodin, uletíte více než 6000 km a v čase se posunete o šest hodin dozadu, tzn. když v Praze bude poledne, v New Yorku mají teprve šest hodin ráno.

Vstupní formality

Pro vstup na území USA čeští občané potřebují cestovní povolení ESTA. Platí se poplatek 14 USD (280 korun) za administrativní vyřízení, pokud si nejste jisti, že zvládnete kompletně vyplnit formuláře v anglickém jazyce, obraťte se například na http://www.estausa.eu/cz/, kde vám za poplatek 695 Kč cestovní povolení kompletně zajistí. Povolení ESTA je platné dva roky a pro jeho získání potřebujete mít platný biometrický pas.

Proces na letišti je přísnější, než jsme zvyklí v EU. Zavazadla jsou důkladněji kontrolována, v mnoha případech dochází k otevření zavazadla a k ruční kontrole. Při pasové kontrole vám celník bude snímat otisky prstů a bude vás fotit, nelekejte se ani zvídavých otázek, jako je důvod vaší návštěvy, v jakém hotelu budete spát či jestli nemáte v kufru nějaké léky apod. Nezapomeňte, že celníci vás nepustí na území USA, pokud nemáte zajištěné ubytování, proto u sebe mějte adresu vašeho hotelu či adresu příbuzného, u kterého budete bydlet.

NY pass

Co je to NY Pass? Jde o velice výhodnou vstupenku na nejznámější místa v New Yorku. NY Pass je pro vás variantou, jak za jednu cenu můžete vidět nepřeberné množství památek a atrakcí. Jednodenní NY Pass stojí 80 USD (1600 Kč), dvoudenní 125 USD (2500 Kč) a třídenní 155 USD (3100 Kč), koupíte si ho v předstihu se slevou na internetu a v den příjezdu si ho pouze vyzvednete na příslušném místě. Tuto vstupenku využijete v hezkém i ošklivém počasí, protože nabízí více než 70 hlavních zajímavostí po celém NY.

Nákupy

Pro milovníky nákupů je tu ulice plná luxusu a tou je 5. avenue s mnoha světoznámými značkovými obchody. Další variantou dobrého nákupu jsou slavné americké obchodní domy Macy’s, kde najdete zboží všeho druhu i různých značek. V Americe všeobecně se vyplatí nákup elektroniky, kosmetiky, obuvi a i značkového oblečení.

Kam na jídlo

Pokud nejste příliš velkým nadšencem všude přítomných fastfoodů a chtěli byste ochutnat kuchyni různých koutů země, zavítejte do China Town na chutné nudle, rýži, závitky, kachnu či bambusové výhonky. Další oázou vůní a dokonalých chutí je Little Italy, kde už jen procházka uličkami, kde se line vůně pizzy a těstovin, vás sama zavede do jedné z nepřeberného množství restaurací.

Další možností pro výběr z různých koutů světové kuchyně je Greenwich Village, kde japonská sushi restaurace střídá indickou či thajskou kuchyni. Argentinské steakhousy, irské puby, řecké taverny rovněž patří do gastronomické nabídky New Yorku.

WWW stránky

V momentě, kdy k mikrofonu přistoupí kněz a začne energicky přednášet svou řeč, lidé souhlasně přikyvují, děkují Bohu a zcela bezostyšně vyjadřují své emoce. Ve chvíli, kdy se rozezvučí první tóny a hlasy statných černošek, přeběhne vám mráz po zádech. Po hodině podobného představení můžete dobrovolně přispět pár dolary do připravených ošatek a vrátit se zpět do vůně newyorských ulic.

Reklama

Související články

Seattle - nejzdravější město USA

Největším městem amerického severozápadu je město Seattle. Leží ve státě Washington, asi 180 km jižně od hranic s Kanadou. Město obklopují vody zálivu Puget...

Výběr článků

Načítám