Hlavní obsah

Nejvytíženější rakouská malebná vesnička se změnila v tu nejopuštěnější

Pokud má Česká republika magnet na asijské turisty v podobě Českého Krumlova, Rakousko má Hallstatt. Malebnou typickou vesničku přímo u jezera obklopenou vysokými vrcholky. Je parádní. Jen posledních deset let už se tam dost dobře nedalo hnout kvůli zástupům turistů. Teď má Hallstatt samozřejmě podobně jako všechny ostatní populární turistické destinace na světě přesně opačný problém.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hallstatt v rakouských Alpách byl oblíbený zejména u turistů z Asie, kteří ho znají z jihokorejské televizní sérieVideo: Reuters

 
Článek

Není to tak dlouho, kdy musela populární rakouská vesnička limitovat davy turistů, které se procházely jejím nitrem. Na vesnici se 780 stálými obyvateli byl zhruba milion denních návštěvníků v roce 2019 jednoduše příliš. Těžko říci proč, ale prázdné ulice v této vesnici působí stejně nepřirozeně jako prázdné ulice Říma a dalších evropských turistických metropolí.

Za obří popularitou Hallstattu v Asii stojí zejména to, že vesnice figurovala v populárním jihokorejském televizním seriálu. A i to, že v Číně postavili repliku této vesnice, hovoří asi samo za sebe.

Hallstatt ležící v oblasti Solné komory uměl denní návštěvníky monetizovat vskutku kouzelně. Poplatky pro autobusy parkující na kraji vesnice, jedno euro za použití toalet a další nejrůznější drobné výdělky vesnici zaručily vskutku působivé příjmy z turismu. Nyní naopak starosta netuší, kdy by se mohla situace alespoň zdánlivě umoudřit.

Museli by jezdit místní turisté

„Nedávno již bylo turistů příliš mnoho, bylo to vnímáno jako příliš mnoho a hovořilo se už o prokletí. Přijímali jsme už různá opatření,” popsal tamější starosta Alexander Scheutz.

Restaurace a bary budou v Rakousku otevírat 15. května, hotely pak o dva týdny později. Hranice však zůstávají uzavřené a ruku na srdce, Rakušané se do Hallstattu rekreovat doopravdy nejezdí.

Majitel místní restaurace Markus-Paul Derbl přiznává, že 95 procent hostů v Hallstattu přijelo ze zahraničí, což by mohlo být prokletí právě v následujících týdnech a měsících, pokud se Rakušané nerozhodnou jet podívat někam, kde se běžně nedá ani hnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám