Hlavní obsah

Nejvíce znečištěná města na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Znečištění životního prostředí trápí mnoho měst a je velmi těžké rozhodnout, která z nich patří mezi ta nejvíce "poškozená". Přesto se internetový server Offbeat Enough pokusil udělat žebříček deseti nejhorších měst, kterým byste se měli raději na cestách vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Dillí – Indie

Článek

1. Maputo – Mosambik

Maputo je hlavní a největší město Mosambiku v jihovýchodní Africe. Leží na pobřeží Indického oceánu a trpí vinou nedostatečného kanalizačního systému, což místním ztrpčuje život nejvíc. Druhým největším problémem jsou neorganizované skládky, odpadky se tak hromadí v ulicích.

Foto: Profimedia.cz

Maputo – Mosambik

Foto: Profimedia.cz

Maputo – Mosambik

2. Moskva - Rusko

Ačkoliv je Moskva považována za nejdůležitější ruské město a lidé zde platí v průměru 3000 dolarů na měsíc za třípokojový byt, i tak se řadí hned na druhé místo. Lidem zde často neteče čistá voda. Některé části města sužuje zvyšující se výskyt cholery, protože v nich chybí adekvátní systém pro odvoz odpadků. Hlavní město Ruska se také často utápí ve smogu, v červenci roku 2007, když propukly velké požáry v okolí města, byly průměrné ukazatele čistoty ovzduší překročeny až osmkrát.

Foto: Profimedia.cz

Moskvu často trápí smog.

Foto: Profimedia.cz

Trochu jiný pohled na Moskvu

3. Bandar Seri Begawan, Brunej

Brunej, oficiálně Sultanát Brunej, leží na ostrově Borneo a sousedí s Malajsií. Ačkoliv má bohaté zdroje zemního plynu a ropy, patří do desítky nejvíce znečištěných měst. Zdá se, že zde chybí základní informace či případné výzkumné studie, které by obyvatele navedly, jak lépe chránit životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Brunej

Foto: Profimedia.cz

Brunej

4. Dillí – Indie

Indické Dillí je považováno za čtvrté nejvíce znečištěné město. Všudypřítomné odpadky a špatná kanalizace kontaminují i podzemní vodu různými nebezpečnými bakteriemi, které se podílejí na vysoké úmrtnosti novorozenců.

Rostoucí industrializace a přísun obyvatel vytváří neúnosný stav. Každý den je registrováno na 1000 nových vozidel. Dillí tak sužuje špatný vzduch vznikající velkými dopravními zácpami. Přitom zdejší elektrárny se podílejí jen 13 procenty na celkovém znečištění ovzduší.

Foto: Profimedia.cz

Dillí – Indie

Foto: Profimedia.cz

Dillí – Indie

5. Bagdád – Irák

Bagdád je nejproblémovějším a nejzranitelnějším městem na světě kvůli přetrvávající válce. Špatná kvalita zdejší vody zvyšuje přenosy různých nemocí. Například cholery, která se v některých částech země rozšířila. Město trpí také smogem, výpary z aut a zplodinami z vojenských zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Bagdád

6. Mumbai – Indie

Indické Mumbai je jedním z nejlidnatějších měst na světě. Po ulicích se povalují odpadky, kvůli kterým se metropolí line nevábný smrad. Plyny unikající do ovzduší jsou velmi nebezpečné. A tak nevládní a sociální aktivisté hledají řešení pro přestavbu města. Vláda věří, že s transformací města by se opět mohli stát moderní metropolí. Poslední zpráva hovoří o miliardě dolarů, kterou by spolkla kompletní přestavba.

Foto: Profimedia.cz

Slumy v indickém Mumbaí

Foto: Profimedia.cz

Mumbaí – Indie

7. Mexico City – Mexiko

Mexiko City se během jedné generace posunulo ze světově nejčistšího na nejšpinavější město. Průměrná viditelnost bývávala 100 kilometrů ve 40. letech 20. století, dnes klesla na 1,5 kilometru. Znečištění oxidem dusičitým běžně přesahuje mezinárodní emise dvakrát až třikrát.

Foto: Profimedia.cz

Mexiko City

8. Dháka - Bangladéš

Dháka je hlavním městem Bangladéše, který leží v jižní Asii mezi Barmou a Indií. Pro zdejší obyvatele je největší hrozbou znečištění vody. Povrchová voda je silně kontaminována chemikáliemi a pesticidy.

Ve městě žije více než osm miliónů obyvatel. A tak není divu, že znečištění ovzduší začíná být vážným problémem. Běžným okem znatelný načernalý mrak nad domy štípe lidi do očí. Pytle s odpadky se povalují po ulicích, protože jejich likvidace je velmi pomalá.

Foto: Profimedia.cz

Dháka

Foto: Profimedia.cz

Dháka

9. Karáčí – Pákistán

Karáčí je největším přístavem Pákistánu, kde na jedné straně najdete nejdůležitější průmyslové a rozvojové město země, které ale na druhou stranu patří i mezi ta nejvíce znečištěná. Tamější obyvatele trápí zejména hluk a špinavé ovzduší.

Hlavním zdrojem problémů jsou rikši a vozidla překračující povolené emise. Podle odhadů se ve městě pohybuje více jak 1,43 miliónů aut a jejich počet stále roste. Každý den je v Karáčí registrováno na 300 nových vozidel. Odtud pramení mnohé alergie, nosní polypy, kašel a další problémy řady obyvatel. Z hluku pak obyvatelé mívají bolesti hlavy, hypertenzi a různé poruchy sluchu.

Foto: Profimedia.cz

Karáčí – Pákistán

Foto: Profimedia.cz

Karáčí – Pákistán

10. Lagos – Nigérie

Lagos je největším a pro průmysl hlavním městem v Nigérii. Vznášející se kouř nad městem rozostřuje jeho siluetu. S dvanácti milióny obyvatel patří mezi jednu z největších afrických metropolí, s tím souvisí také vysoký podíl znečištění ovzduší. Kvůli tomu tam lidé trpí dýchacími obtížemi, na které se nabalují různé choroby.

Foto: Profimedia.cz

Lagos – Nigérie

Foto: Profimedia.cz

Lagos – Nigérie

V současné době chybí v Lagosu centrální kanalizace a není vyřešena ani adekvátní spalovna odpadu. A tak lidé splašky vylévají do místní laguny a odpadky ukládají na severu města, kde je hromadně pálí. Štiplavý kouř pak odnáší vítr zpátky do města.

Foto: Profimedia.cz

Lagos – Nigérie

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejnebezpečnějších měst na světě

Kolikrát cestujete prstem po mapě a říkáte si, to bych chtěl vidět. Ale strach o vaši bezpečnost vám nedovolí vyjet za krásnou přírodou či pěknými památkami do...

Výběr článků

Načítám