Hlavní obsah

Pouť do útrob světových jeskyní za krásami a uměním přírody i člověka

Novinky, Lucie Poštolková

Motto - příroda je mocná čarodějka - potvrzují záběry jeskyní z celého světa. Vydejte se s námi za tajemstvími jeskyní, které ukrývají pohádkové světlušky, tisíce sošek Buddhů, obrázky mamutů nebo gigantické křišťálové krápníky.

Článek

Jeskyně oplývaly od pradávna mnoha tajemstvími, ať už šlo o neprozkoumané chodby či poklady. Navíc řada z nich stále čeká na objevení. Lidé jeskyně využívali jako úkryty, k uskladnění potravin, a také jako malé galerie kreseb, uvádí server Travelandleisure.com.

Jeskyně s tisíci sošek Buddhy, Mogao Grottoes v Číně

Největší poklad čínského buddhistického umění není v Pekingu ani v Šanghaji. Je uložen v systému 492 jeskyň, které vybudovali poutní mniši v pouštním útesu nedaleko starověké Silk Road u Dunhuangu. Mniši vyzdobili jeskyně více než dvěma tisíci sošek a obrazů, které by celkem zakryly plochu více než 4,5 hektaru.

Kouzlo jeskyní spočívá v tom, že představují obrazy a dekorace od čtvrtého až do 14. století. Ukazují unikátní vývoj struktur každodenních zvyků před více než 1000 lety.

Foto: Profimedia.cz

Mogao Grottoes

Foto: Profimedia.cz

Mogao Grottoes

Jeskyně Waitomo se světluškami, Nový Zéland

Půlcentimetrové světlušky zavěšené na stropě jeskyní Waitomo pohádkově osvětlují tamější prostory. Druh Arachnocampa Luminosa vyzařuje slabé modré světlo, jež uchvacuje zraky turistů. Ti je pozorují z raftů plujících po podzemní řece Waitomo. Díky vysokému počtu soustředěných světlušek na jednom místě patří jeskyně mezi světové unikáty.

Jeskyně krystalů, Mexiko

Průhledné krápníky šedobílého seleničitanu v jeskyních dosahují až 11metrové délky. Komora příznačně pojmenovaná jeskyně Krystalových gigantů leží 305 metrů pod zemským povrchem v dole Naica nedaleko města Čivava. Krystaly široké průměrně třicet centimetrů prosvěcují pouze profesionální speleologové, kteří sem občas zavítají. Kvůli velmi vysokým teplotám a devadesátiprocentní vlhkosti je ale toto prostředí těžko dostupné.

Nikde na světě se nevyskytuje nic podobného. Krystaly byly objeveny náhodou, když horníci odčerpávali vodu z nedalekého dolu.

Skalní obydlí v národním parku Mesa Verde, Colorado v USA

Ve 13. století bylo vybudováno promyšlené skalní obydlí v 66 metrů dlouhém a 27 metrů širokém skalním útesu. Indiánský kmen Anasazi zde vytvořil 120 pokojů a osm obřadních síní - kivas. Žily tu skupiny 60 až 80 lidí, kteří pěstovali kukuřici, fazole a dýně.

Vědci žasnou nad nejlépe zakonzervovaným skalním obydlím kmene Anasaziů. Dochovalo se zde 90 procent vesnice, která je stará asi 700 let. Na zdech jsou stále viditelné původní malby ptáků a horských ovcí.

Foto: Profimedia.cz

Skalní obydlí v národním parku Mesa Verde

Foto: Profimedia.cz

Skalní obydlí v národním parku Mesa Verde

Jeskyně Sonora, Texas v USA

Jeskyně Sonora má nádherně zbarvené krápníky stalagmitů a stalaktitů, které hrají růžovými a broskvovými odstíny. Geologický vývoj zde postupoval velmi pomalu, proto jsou krápníky mnohem čiřejší než ve většině jiných jeskyní na světě.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Sonora

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Sonora

Jeskyně mamutů (Grotte Préhistorique de Rouffignac), Francie

Umělci z doby ledové namalovali v jeskyních nedaleko Rouffignacu v jihozápadní Francii celkem 158 mamutů. Zdejší strop zdobí kromě nich i dalších šedesát pět druhů zvířat, včetně kozorožce, koní, bizonů a nosorožců. Najdete tu i portrét vousaté antropomorfní postavy, která je jednou z několika podobizen z doby ledové. Zatímco se umělci paleolitu museli plazit jeskyněmi po břiše, dnes tudy vozí turisty elektrický vlak.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně mamutů (Grotte Préhistorique de Rouffignac), Francie

Jeskyně Dvou očí, Mexiko

Éterická tyrkysová světla ozařují potápěče proplouvající kolem krápníků osvětlených slunečními paprsky. Třetí největší podvodní jeskynní systém na světě se jmenuje Dos Ojos (Dvě oči). Název pochází od dvou vstupů, kudy proudí křišťálově čistá voda.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Dvou očí, Mexiko

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Dvou očí, Mexiko

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Dvou očí, Mexiko

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám