Hlavní obsah

Největší ledový festival světa je kvůli covidu skoro bez návštěvníků

Už druhým rokem je festival ledových soch v čínském Charbinu poznamenán pandemií. Největší přehlídka svého druhu na světě kvůli covidu zrušila velké doprovodné akce, do areálu se ale návštěvníci stále mohou vypravit. Mnoho jich ovšem od 24. prosince nedorazilo a ohromné ledové paláce, kterými festival proslul, tak víceméně zejí prázdnotou.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charbinu odstartoval tradiční ledový festivalVideo: AP

 
Článek

Organizátoři upustili od konání velkých doprovodných akcí kvůli obavám, aby se na nich nezačal masově šířit covid, uvádí agentura AP. V průběhu ledna se přitom měly konat nejrůznější soutěže v ledovém sochání, plavání v ledové řece nebo svatby. Samotný festival Ice and Snow World zůstává sice nadále přístupný, návštěvníků je však o poznání méně než v předpandemickém roce 2019.

„Dopad covidu je obrovský. Lidé, kteří chtěli dorazit, se bojí a my místní máme zase strach ze zavlečení viru,“ uvedl 70letý obyvatel Charbinu Li Wen-siang „Festival stojí hodně peněz a bez turistů je prakticky nemožné ho provozovat, je tak otevřená jen hlavní část,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Na festivalu často vznikají ledové verze známých světových dominant.

Návštěvníci, kteří na poloprázdný festival míří, se musejí prokázat u vstupu QR kódem, který potvrdí, že v posledních dnech nenavštívili středně nebo vysoce rizikové oblasti.

Tradice sahá do roku 1963

Festival ledových soch v Charbinu je největším na světě. Jeho tradice sahá už do roku 1963, během čínské kulturní revoluce byl přerušen a pravidelně se koná opět od roku 1985.

Foto: Profimedia.cz

K výrobě staveb se využívá zhruba 220 tisíc kubických metrů ledu.

Hlavními taháky akce jsou ohromné ledové stavby, které jsou po setmění různě barevně nasvíceny, často jde o kopie světových dominant. Na výrobu objektů se běžně využije na 220 tisíc kubických metrů ledových bloků, které se vysekávají z přilehlé řeky Sung-chua.

Čínská vesnice se stala fotografickým hitem. Vše je v ní ale falešné

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám