Hlavní obsah

Nejnehostinnější místo světa ukazuje svoji vlídnou tvář

Novinky, Klára Fischleinová

Ve vyprahlém, rozlehlém a až překvapivě rozmanitém Údolí smrti v americké Kalifornii rozhodně není mrtvo. Krev do žil zdejší krajině vlévají proudící davy turistů i statečné rostliny, které přežívají i ve zdejších nehostinných podmínkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Badwater Basin v Údolí smrti

 
Článek

Na východě Kalifornie se v poušti Mohave rozprostírá na první pohled pusté Údolí smrti (anglicky Death Valley), a to na ploše 7800 čtverečních kilometrů. Toto údolí, blížící se ke kalifornským hranicím s Nevadou, je nejníže položeným a zároveň také nejsušším místem Severní Ameriky.

Foto: Profimedia.cz

Údolím smrti vedou i udržované silnice. Dopravní zácpy se tady není třeba obávat.

V národním parku Death Valley naleznou cestovatelé nejen značené stezky pro pěší turistiku, ale také golfové hřiště s osmnácti jamkami. Golfisty, kteří si touží zahrát v nevšedním prostředí, láká do resortu Furnace Creek mimo jiné i luxusní hotel.

Ideálním časem pro pěší túry parkem Death Valley je období mezi říjnem a dubnem. Tehdy tu je snesitelnější počasí. Cesty turisty vedou kolem míst, jako je třeba Badwater Basin. Tam se cestovatelé mohou pohodlně dopravit i autem.

Foto: Profimedia.cz

V Údolí smrti se střídají letní padesátistupňová vedra se zimními mrazivými nocemi.

Badwater Basin je nejníže položený bod Severní Ameriky ozdobený „kalužemi“ vody, která se tu vzhledem k horku rychle odpařuje a zůstává po ní jen slaná krusta. Od Furnace Creek je toto místo vzdálené přibližně 40 kilometrů. I přes nepříznivé podmínky se tady některým druhům rostlin i živočichů daří přežívat.

Foto: Profimedia.cz

Tam, kde byste to nejméně čekali, objevíte i v Death Valley kousek života.

O všech dostupných výletech a doporučeních, případně o přespání mimo fungující kempy, je možné se informovat v návštěvnických centrech. Na co by ale turisté při toulkách Údolím smrti neměli v žádném případě zapomínat, je pitný režim. V letních měsících tady totiž teploty přesahují hrozivých 50 stupňů Celsia.

Více o národním parku Death Valley

Death Valley bylo národním parkem prohlášeno v roce 1994.

V roce 1913 tady teplota dosáhla hranice 56,7 stupňů Celsia.

Kromě zlata a stříbra byla na území Death Valley objevena před více než 100 lety také ložiska boraxu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám