Hlavní obsah

Nejnebezpečnější stezka světa prověří odvahu turistů

Novinky, mšv

Adrenalinové zážitky jsou pro mnohé nedílnou součástí cestování. A občas dokážou pěkně prověřit odvahu turistů. Například procházka po stezce El Caminito del Rey ve Španělsku se v minulosti stala osudnou pro řadu lidí. Pro systém visutých můstků a lávek se tak vžil celkem pochopitelný název: nejnebezpečnější stezka světa.

Foto: Profimedia.cz

Z visutých můstků a lávek se nabízí turistům úchvatné pohledy do rokle Gaitanes.

Článek

Po nešťastných událostech v letech 1999-2000, kdy zde zemřelo pět lidí, byla stezka kvůli žalostnému technickému stavu více než deset let uzavřená. Zrekonstruovaná se otevřela až v roce 2015 a ihned k sobě přitáhla cestovatele, vyhledávající adrenalin. Odvážlivce ovšem přitahovala i v době uzavření, kdy se na ni lidé vypravovali pod pohrůžkou pokuty téměř šesti tisíc euro.

Foto: Profimedia.cz

Stezka prošla rekonstrukcí a znovu se otevřela v roce 2015.

Na první pohled může stezka působit nebezpečně a krkolomně i dnes. Z visutých můstků a lávek, přitisknutých na stěnu skály, ovšem nabízí turistům úchvatné pohledy do rokle Gaitanes, nad kterou se pne.

Po nákladné rekonstrukci, která vyšla v přepočtu na zhruba 147 miliónů korun, se ale cestovatelé mohou soustředit více právě na dechberoucí scenérie než na pocit nebezpečí. Jednu z nejpopulárnějších turistických atrakcí ve Španělsku od znovuotevření navštívilo přes 600 000 lidí, uvádí portál Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Stezka se pne kolem 100 metrů nad roklí.

Stezka se stala u turistů natolik oblíbenou, že správa atrakce musela nastavit i limit na maximální počet návštěvníků. Denně se na ní může projít 1100 lidí a za celý rok 300 000. Vstup přitom stojí pouhých 10 eur a projít celou tříkilometrovou trasu může zabrat i kolem čtyř hodin. I když svému jménu nejnebezpečnější stezka světa už nedostojí, návštěvníci jsou stále povinni nosit ochranné helmy.

Původně sloužila dělníkům

Stezka Caminito del Rey vznikla před více než sto lety a původně měla čistě funkční využití. Pomáhala stavitelům nedaleké vodní elektrárny rychleji překlenout vzdálenost a efektivněji přepravovat materiál.

Jenže už původní betonová konstrukce, která držela na trámech, byla spíše provizorní a nepředpokládalo se, že vydrží dlouholeté působení zubu času. Spousta částí proto v průběhu let od skalní stěny odpadla a před rekonstrukcí připomínala stezka spíše ferratu.

Foto: Profimedia.cz

Stezka je už mnohem bezpečnější než v minulosti, přesto jsou turisté povinni nosit helmy.

Nyní stezku tvoří dřevěné lávky a mosty, které se tyčí i 100 metrů nad dnem propasti. El Caminito del Rey se nachází ve španělské provincii Málaga, nejbližším městečkem je El Chorro, atrakce je ovšem přístupná i ze vzdálenějšího Ardales.

Reklama

Výběr článků

Načítám