Hlavní obsah

Nejlepší evropskou destinací je podle Lonely Planet italský region Emilia-Romagna

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spřádáte plány na letní dovolenou, ale nechcete jezdit příliš daleko? Turistický průvodce Lonely Planet vydal žebříček nejlepších evropských destinací pro letošní rok. Vévodí mu italský region Emilia-Romagna, jehož hlavním městem je Boloňa. Druhou a třetí příčku obsadily severošpanělská Kantábrie a nizozemská provincie Frísko.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním městem regionu Emilia-Romagna je Boloňa, kde se nachází i nejstarší stále fungující univerzita na světě.

Článek

Žebříček prestižního průvodce sestavují experti, kteří letos chtěli turistům nabídnout alternativy k tradičním a přeplněným cílům. Mnohé z destinací pokládají za skryté perly nebo vyloženě klidná a odpočinková místa. Region Emilia-Romagna obsadil první příčku mimo jiné kvůli gastronomii. Oblast je totiž mezi milovníky jídla stále populárnější a rychle si buduje dobrou reputaci. Region je navíc často přehlížen ve prospěch známějšího Toskánska, Benátska či Kampánie.

Emilia-Romagna je navíc rodištěm pravého italského parmazánu, parmské šunky, slavného boloňského ragů či balzamikového octa z Modeny. V hlavním městě regionu návštěvníci naleznou i nejstarší stále fungující univerzitu na světě.

Severošpanělský autonomní region Kantábrie obsadil v žebříčku druhé místo. Hlavním městem je přístav Santander a oblast experti ocenili především kvůli divoké přírodě, písčitým plážím, ale i okouzlujícím vesničkám ukrytým v horách. Třetí místo získala nizozemská provincie Frísko, jejíž správní centrum Leeuwarden je jedním z letošních Evropských hlavních měst kultury. [celá zpráva]

Kosovo se umístilo na čtvrté příčce, pátý je francouzský region Provence. Následují čtvrté největší město Skotska Dundee, Malé Kyklady v Řecku, litevský Vilnius, slovinské údolí Vipava nebo hlavní město Albánie Tirana.

O slovinské Vipavské dolině si můžete více přečíst zde:
Slovinské Přímoří má nádech Itálie, zvláštností je oranžové víno

Reklama

Výběr článků

Načítám