Hlavní obsah

Nejbarevnější města Evropy najdeme v Itálii, Norsku i Dánsku

Novinky, Lucie Poštolková

Na pestře barevné domy narazíte skoro všude. Ale za barevnými ulicemi či celými městy, ze kterých až zrak přechází, se musíte vydat o něco dál. V Evropě je najdete na strmých skaliscích, podél pobřeží, kanálů či uprostřed měst. Podívejte se na pět nejbarevnějších evropských měst podle internetového portálu BuzzFeed.

Foto: Profimedia.cz

Bjørgvin je původní název norského města Bergen, znamená Zelená louka mezi horami. Dnešní druhé největší město Norska pojmenoval král Olav Kyrre roku 1070.

Článek

Bergen v Norsku

Když se budete před někým rozplývat nad krásně barevnými uličkami, většina cestovatelů si představí obraz norského Bergenu. Ačkoliv na jihozápadním pobřeží Norska velmi často prší, pestře barevné dřevěné fasády rozveselí snad každý pohled.

Historicky nejstarší a nejnavštěvovanější částí Bergenu je bezesporu Bryggen. Právě na severní straně přístavu najdete nejbarevnější ulici - dřevěnou zástavbu, která je ale kvůli častým požárům už jen kopií. Svůj nezaměnitelný ráz pokřivených a barevných domů si ale zachovala. Podle staré tradice byly budovy vždy obnovovány. V současnosti patří na seznam světového dědictví UNESCO.

Kodaň v Dánsku

Titul druhého nejbarevnějšího místa na severu Evropy získal dánský kanál Nyhaven v Kodani, který lemují pohádkové městské domy ze 17. a 18. století.

Nyhaven nechal postavit dánský král Karel V. mezi léty 1670 až 1673. Vykopávali ho vězni zajatí během dánsko-švédské války, která se konala v letech 1658-1660. Kanálem pluly lodě, aby vyložily svůj náklad na Kongens Nytorv (Královské náměstí). Oblast byla notoricky známá díky večerním podnikům, alkoholu a prostituci. Několik let zde žil i Hans Christian Andersen.

Burano v Itálii

Italské Benátky ukrývají řadu zajímavých míst, od honosných kostelů, paláců, romantických zákoutí až po svérázné ostrůvky. Jedním z nich je i Burano, slavné díky krajkářskému průmyslu a barevným domkům, ze kterých až oči přechází.

Až se vynadíváte na květinami ozdobené okenní římsy a balkóny, či na barevné uličky, vydejte se na šikmou zvonici, odkud budete mít nádherný výhled na okolní benátské ostrůvky.

Manarola v Itálii

Na skaliscích severozápadní Itálie se hrdě vypínají domečky malebného městečka Manarola. Ačkoli nemá vlastní pláž, vynahrazuje si tuto nevýhodu nádherným výhledem na moře.

Manarola patří mezi nejstarší městečka ve skalnaté oblasti Cinque Terre, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1997. Zdejší atmosféru dokreslují nejen těsně vedle sebe postavené barevné terasovité domky, ale i tradiční středomořský styl života.

Nejbarevnější ulice v České republice
Zlatá ulička u Daliborky v Praze
Pokud budete hledat nejbarevnější ulici u nás, a odhlédnete od sprejových malůvek, pak vaše kroky budou pravděpodobně směřovat do pražské Zlaté uličky. Je považována za nejromantičtější místo na Pražském hradě. Bohužel je v současné době z technických důvodů nepřístupná. Otevřít by se měla pravděpodobně v dubnu či květnu.Původní výstavba pochází z konce 16. století, kdy zde vládl císař Rudolf II., který povolil zazdít oblouky a zřídit zde malé domky, které by zabíraly jen hloubku výklenků. Prostor severního parkánu byl využit ke stavbě skromných obydlí, která jsou dnes posledním zbytkem drobné zástavby Pražského hradu. Bydlela zde hradní čeleď, snad zlatníci a hradní střelci.V domě číslo 22. pobýval i nějakou dobu spisovatel Franz Kafka. A dům číslo 12 se proslavil slavnými jmény jako František Halas, Jaroslav Seifert nebo Vítězslav Nezval, kteří se zde scházeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám