Hlavní obsah

Nedaleko New Yorku ohromuje turisty skotský hrad

Novinky, Klára Fischleinová

Tak trochu jako z jiné planety působí na americkém ostrůvku Pollepel, na řece Hudson, skotský hrad Bannerman - respektive to, co z něho zbylo. Nachází se zhruba 80 kilometrů od New Yorku uprostřed malebné zalesněné krajiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrad Bannerman nedaleko New Yorku

 
Článek

Skotský hrad by v okolí New Yorku asi nikdo nečekal. Přesto tu jeden stojí. Nechal ho tady vystavět skotský přistěhovalec a podnikatel Francis Bannerman VI. počátkem 20. století. Na ostrůvku Pollepel, známém také pod názvy Pollopel nebo Bannermanův ostrov, nechal bohatý podnikatel vystavět i další stavby.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bannerman je v poměrně špatném stavu.

Hrádek, který nějaký čas využívala armáda jako sklad, dokud ho v polovině 20. století neopustila, připomíná stavení ze snu nebo pohádky.

Budova hradu je značně poničená (turisté kolem ní chodí v helmách), svoji okouzlující atmosféru si ale stále zachovává. V troskách jsou ještě dnes k vidění kousky původního vybavení interiéru.

Od roku 1967 ostrov vlastní stát New York. Na udržování zdejších staveb pracují na Pollepelu dobrovolníci shromáždění ve společnosti Bannerman Castle Trust Inc.

Foto: Profimedia.cz

Osobitá stavba fascinuje stovky turistů.

Před deseti lety začali na ostrov cestovat turisté. Túry s průvodcem, letos probíhající od 4. května do 27. října, vyjdou dospělého na 35 dolarů (okolo 680 korun) a dítě do 11 let na 30 dolarů (zhruba 580 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám