Hlavní obsah

Našli jsme českého turistu v Chorvatsku. Domů se zatím vrátit nehodlá

Novinky, Kristýna Léblová
Chorvatsko

Ivo Heger z Olomouce je momentálně česká celebrita v Chorvatsku. Nebál se, sbalil rodinu a vyrazil směr Chorvatsko, aniž by tušil, zda sem vůbec dojede. Touha dodržet rodinnou tradici trávit květen u moře byla silnější. Během chvíle o něm začala psát i chorvatská média. Novinky ho kousek od Makarské vyhledaly a navštívily.

Novinky našly prvního Čecha v Chorvatsku. Ivo Heger se do Česka nehodlá vracet před začátkem červnaVideo: Novinky

 
Článek

Pan Heger a jeho rodina jezdí do oblíbené dovolenkové destinace čtyřikrát ročně. S napětím sledoval zprávy, kdy a za jakých podmínek bude vhodné vycestovat.

„Když Chorvaté řekli, že nás sem pustí na základě rezervace ubytování, tak jsme neváhali. Samozřejmě v nás byla malá dušička, jestli to vyjde nebo nevyjde, ale vyšlo to,“ usmívá se spokojeně provozovatel serveru ejadran.cz.

Foto: Novinky

Novinky zašly s rodinou Hegerových a jejich domácí na chorvatský oběd.

Rodina bez problémů projela Rakouskem i Slovinskem. Na chorvatské hranici předložila rezervaci o ubytování, které bylo následně ověřeno, a rodina mohla jet. „Z hranic nám volali, zda tady Hegerovi skutečně mají ubytování, tak jsme jim to potvrdili,“ řekla Novinkám majitelka apartmánu Klinac Ana Klinacová s tím, že se na rodinu velmi těšila. Jsou to její první, a hlavně stálí hosté.

Heger odmítá covidový test

Na cestu do Chorvatska není povinností být testován na covid-19, tudíž Hegerovi potvrzení o negativitě nemají a nehodlají nepříjemný výtěr z nosu ani podstupovat. Už jen kvůli dvěma malým synům.

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

„Hodláme se vrátit, až testy nebudou povinné,“ svěřil se Ivo. Z nákazy na dovolené strach nemají, protože Chorvaté mají situaci prý naprosto pod kontrolou a nakažených tam bylo málo.

„Třeba včera tu nebyl ani jeden oznámený nakažený,“ říká.

Vzhledem k povolání rodičů mohou chlapci trávit čas u moře. Heger je vydavatel několika internetových magazínů a jeho manželka je editorka. Pracovat mohou tedy přímo z pláže.

„My si to tu užíváme. Buď jsme na pláži, i když na konci května je počasí ještě nevyzpytatelné a moře není ještě nejteplejší, nebo jezdíme na výlety,“ objasnil.

Chorvatské restaurace čekají na turisty, zatím obsluhují jen místní

Cestování

Každodenní dotazy

Heger má denně na e-mailu i telefonu mnoho zpráv s dotazy krajanů. „Říkám všem, ať přijedou, že není důvod nepřijet. Máme na Facebooku skupinu Milujeme Chorvatsko, kde je nás asi šest tisíc. Je možné se tam informovat, jsou tam jak místní, tak Češi žijící tady,“ radí Heger.

Reklama

Výběr článků

Načítám