Hlavní obsah

Napa Valley: Tak trochu jiné vinohrady

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kalifornském údolí Napa se na zhruba 170 kilometrech čtverečních nachází více než 400 vinařství. Napa se těší značné popularitě a je vnímána jako jeden z nejprémiovějších vinařských regionů na světě. Což o to, kvalitní víno je Čechům známé. Ve způsobu prezentace máme ale ještě hodně co dohánět a značná část moravských vinařů by v Kalifornii jen nevěřícně valila oči.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V Napa Valley se nachází více než 400 vinařství a místní vína jsou považována za jedna z nejlepších na světě.

Článek

Degustace v Napě nejsou jenom o víně. Důraz je kladen i na prostředí a styl. Místní vína v křišťálu servírují elegantní someliéři v impozantních rezidencích na vysokých běhounech nebo v architektonicky vyladěných zahradách. Vinohrady sousedí s golfovými hřišti a lázněmi. A pokud se vám náhodou za horkého podzimního dne udělá nevolno, nejdete k doktorovi, doktor přijde k vám. Řekněme si to otevřeně, Napa prostě není místem pro chudé. Montérky a zabahněné holínky nečekejte. Na co se ale můžete těšit, když se do místního vinařského zážitku rozhodnete něco investovat?

Bublinky na začátek

Pokud si chcete ochutnávku amerických vín užít opravdu ve velkém stylu, dopřejte si Napa Valley Wine Train. Vinný vláček spojuje města Napa a Svatá Helena a cestu údolím si brázdí už více než čtvrt století. Stylový vagón s barem je luxusní restaurací a přibližovadlem v jednom. Místní kuchyně bývá označována za nejlepší v celé oblasti.

Tradičním uvítacím nápojem je místní víno, ale zakoupit si můžete i koktejly, čaj nebo kávu. A také dekadentní kompromis, tzv. milionářské kafe. Ten pravý nápoj do luxusního komorního vagónu ve stylu modernějšího Orient expresu. Voní po kávě, ale chutná spíš jako baileys, kahlúa a Frangelico likér. To bude pěkný den. A vlak už zastavuje před branami prvního vinařství.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vláček vyráží z Napy k branám vinařství.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ve viném vláčku není do baru daleko.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nese se první chod.

Začínáme, jak je dobrým zvykem, bublinkami. O úvodní zážitek se nám stará vinařství Domaine Chandon, které ve Spojených státech působí již od roku 1973. Skupinka 18 nadšenců do vína se sešikuje před levandulí obrostlou vstupní branou a prohlídka s ochutnávkou začíná.

Vinařství sází hlavně na modernu, lesk a třpyt, což je vidět jak v interiérech, tak na vinětách vyskládaných lahví, které čekají na své kupce. Jen tak mezi námi se mnohem více vyplatí zde jen ochutnat a zakoupit později v supermarketu. Na tomto vinařství je nejzajímavější, že se jedná o sesterskou odnož šampaňského domu Moët. Olivrejovaný průvodčí zaklapne dveře vláčku a jede se dál.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vinařství Domaine Chandon je lemováno rozkvetlými zahradami.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vinohrady Domaine Chandon

Po stopách zajíce

Po chvíli okny vagónu vidíme velkého stříbrného zajíce vyskakujícího z vinohradu. Že by zdejší víno bylo o tolik silnější než evropské? Ale kdeže. Jedná se o více než desetimetrovou sochu od Lawrence Argenta s názvem Bunny Foo Foo. Ta se pomalu, ale jistě stává symbolem Napy a znamením, že zastavujeme před vinařstvím Hall. Vítá nás sklenicí skvělého Sauvignonu Blanc.

Nelze si zde nevšimnout dalších soch s převážně zvířecí tematikou. Kromě králíka se na pozemku pase i bílý velbloud a ovčí rodina. Komplex totiž spojuje celoživotní vášně manželů Hallových - víno a umění. Najdete zde několik desítek uměleckých děl od soch přes tapiserie až po světelné instalace umělců zvučných jmen.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Zajíc je nejen symbolem Hallu, ale pomalu se stává ikonou celé Napy.

Foto: Tťána Marenčíková, Novinky

Na čepu je sauvignon blanc.

Víno zde ovšem zdaleka není upozaděno, vlajkovou lodí je často oceňovaný Cabernet Sauvignon, během prohlídky pozemků ochutnáváme dokonce dva ročníky. Úvodní bílé přesto zanechalo nejhlubší chuťový zážitek. Procházíme vinohradem a trháme maličké tmavé hrozny. Nemusíte se bát postřiků, jsou zcela organické. A tak sladké, že je snad musí nechávat na slámovku.

A v neposlední řadě se dozvídáme, že stříbrný zajíc je v období svátků převlékán. Velikonoce jsou jasné, na Halloween ho čeká transformace v krocana a na Vánoce v soba Rudolfa. Přece jenom jsme v Americe. I do podniků na úrovni občas prosakuje nevkus. I když uvedení nových Hvězdných válek a 10metrový zajíc se světelným mečem byl nepochybně impozantní kulisou.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ve vinařství Hall mají o svých hroznech dokonalý přehled.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vinařství je v podstatě rozlehlou galerií s mnohem lepším občerstvením.

Ve jménu slavných

Sympatickým pravidlem vláčku je, že každou zastávku následuje jídlo. Což má důvod. Někteří Američané jsou zjevně s výdrží na štíru. Jedna vína lačná turistka se už totiž poroučela k velbloudovým nohám a skupinka čerstvých důchodců začíná být nebezpečně bodrá. Proto také byla původní čtyři vinařství zredukována na tři. A poslední zastávka na umělecky koncipované Estate Tour má zajímavou jak historii, tak majitele.

Vinařství Inglenook bylo založeno už roku 1879 finským námořním kapitánem Gustavem Niebauem. Ten ve víně našel vášeň a jeho pokrokové postupy s důrazem na až pedantskou a tehdy nezvyklou hygienu výroby z jeho vín udělaly doslova světovou špičku. Po jeho smrti bylo vinařství zavřeno, zasáhla i prohibice a nový nájemce srazil dobré jméno vína až někam ke stolnímu. Pak ale část vinic a posléze celou značku nezískal nikdo jiný než režisér Francis Ford Coppola. Prý zcela náhodou, připletl se k aukci, když s manželkou vybíral víkendový dům. A pod jeho vedením se Inglenook opět stal jedním z nejvyhledávanějších vinařství v údolí. Coppola část výroby pod novým názvem Francis Coppola Winery přesídlil také do sousední Sonomy a Inglenook se nyní specializuje na prémiová vína.

Foto: Taťána Mareníková, Novinky

Tady je Coppolovo.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vinařství charakterizují přepych a prostor.

Klenot jménem Rubicon

Fajnšmekři by si neměli nechat ujít zejména ochutnávku zdejší speciality - rubiconu. Jedná se o kupáž Cabernetu Sauvignon, Cabernetu Franc, merlotu a Petitu Verdot s dlouhou dobou zrání a archivační lhůtou dekád. Suché sofistikované víno tmavě purpurové barvy voní po lesním ovoci a znalci vyzdvihují jeho čokoládový, až kávový podtón. Vzhledem k faktu, že láhev stojí přes pět tisíc korun, připlácí se ochutnávka tohoto vzorku extra, ale stojí za to. Tři vzorky velmi dobrých kabernetů jsou tradičně v ceně.

Zmínit je třeba i reprezentativní vzhled vinařství. Po hypermoderním, až alternativním Hallu přijíždíme dlouho zelenou alejí k zámečku z roku 1887 s tryskajícími fontánami. Prohlídka ukazuje poctivé sklepy, majestátní dřevěná schodiště i pestrobarevné vitráže. Dárkový obchod pak skýtá mnohá nebezpečí. Zejména na muže cílí bohatá nabídka vín, která v typických řetězcích opravdu jen tak neseženete, na ženy číhají všemožné pěkné zbytečnosti porcelánem počínaje a kroužky na ubrousky zdaleka ne konče. Tady nepochybně „rozfofrovala“ jmění nejedna fanynka Dallasu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Someliéři představují historii značky, prostory, a zejména plody práce místních vinařů.

Mašinka si to šine zpět do nástupní stanice a šéfkuchař přichází prohodit pár slov s účastníky zájezdu. Nešetřím upřímnou chválou, což mi asi, společně s faktem, že jsem tak zdaleka, vysloužilo ještě pozornost šéfkuchaře - skvělé místní jahody s belgickou čokoládou.

Rady na cestu do Napy

Pro Čechy je nejdostupnějším vstupním bodem k lánům světoznámých vinic sanfranciské letiště. Dobrý poměr ceny a pohodlí nabízejí aerolinky KLM. Cena zpátečních letenek z Prahy s přestupem v Amsterdamu začíná na 19 tisících, v akci je lze sehnat i levněji.

Pro vycestování do USA je potřeba cestovní povolení ESTA nebo vízum. Formulář ESTA je k dispozici online, jen je třeba zaplatit poplatek 14 dolarů (zhruba 300 korun). Rozhodnutí obvykle obdržíte hned, ale žádost je lepší zaslat nejpozději 72 hodin před odletem. ESTA platí dva roky a opakovaný vstup do země je na něj možný. ESTA opravňuje k vycestování do USA, ale není povolením vstupu do země. To uděluje při pohovoru imigrační úředník v USA.

Ze San Franciska se do Napy dostanete zhruba za hodinu jízdy autem nebo lodí. Šest hodin trvající výlet za vínem se zastávkou ve třech vinařstvích, zahrnující čtyři chody místních pokrmů, vyjde zhruba na 6800 korun. A pozor, jsme v Americe, takže je pouze pro starší 21 let. V nabídce jsou i celodenní trasy nebo tematické vyjížďky. Více na www.winetrain.com.

Evropané se v místním vinném vláčku nevyskytují každý den a věkový průměr zúčastněných začíná na čtyřku či spíše pětku. Mezi cestujícími převažují Američané, doplnění Australany nebo Indy. Ale shodou okolností zde tři krajané pracují. Češi si totiž umí najít netradiční cestičky, jak se dostat na ta správná místa...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám