Hlavní obsah

Náchod je opět lázeňským městem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třiadvaceti letech se Náchod může opět pyšnit přívlastkem lázeňské město. V neděli byla totiž slavnostně otevřena replika vily Komenský a zprovozněno bylo zimní pítko v Malých lázních. Objekt je věrnou replikou původní vily a nachází se v místní části Náchoda – Bělovsi.

Foto: MÚ Náchod

Nedělní zprovoznění vily Komenský a zimního pítka v Náchodě-Bělovsi.

Článek

„Je to pro město skutečně mimořádný okamžik. Před třemi lety, kdy tady v Bělovsi na pozemcích města začaly práce na průzkumných vrtech, se nám o tom jen snilo. Dnes tu můžeme stát a ochutnat novou minerální vodu, která teče ze zimního pítka a jejíž název si vybrali sami občané – Běloveské bublinky,“ prozradil nový název starosta Jan Birke a dodal, že se těší na reakce veřejnosti a na to, jak nová minerálka bude chutnat. „Věřím, že si svou cestu hrdě prorazí, je za tím neuvěřitelné množství práce mnoha lidí,“ dodal.

Koloseum je nejpopulárnější památkou

Cestování

Stavba Malých lázní byla zahájena 25. října 2017. Původní zhotovitel však neplnil podmínky smlouvy, a proto byl nahrazen novým. Celkové náklady na stavbu činily cca 26 milionů.

Plné uvedení do provozu na jaře

Na repliku objektu navazuje zastřešená kolonáda, jejíž součástí jsou pítka s léčivou minerální vodou. Zprovozněno je přes zimní měsíce i jedno zimní pítko, čímž je pro zájemce minerální voda přístupná celoročně. „Zimní pítko bude v provozu denně od 8 do 18 hodin za předpokladu, že teploty neklesnou pod minus 3 stupně Celsia. Vše bude pochopitelně záviset na klimatických podmínkách a samotný provoz nám ukáže,“ upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Zásobování kolonády kvalitní minerální vodou je zajištěno prostřednictvím vrtů Jan a Běla. Po plném uvedení do provozu a kompletním vybavení objektu, které je plánováno na březen až duben příštího roku, bude veřejnosti v přízemí objektu k dispozici kavárna s cukrárnou a v prvním nadzemním podlaží stálá expozice. Jejím hlavním tématem bude prezentace lázeňství v Náchodě a partnerů projektu.

Obnova Malých lázní je jednou ze čtyř hlavních investic, realizovaných a spolufinancovaných z projektu Aqua mineralis glacensis. V rámci tohoto projektu byl již úspěšně revitalizován park Aloise Jiráska v Hronově a uskutečnila se i obnova rybníka a prameníku ve městě Kudowa-Zdrój v Polsku. V současné době zbývá z investic dokončit již jen modernizaci promenády Fryderika Chopina v Duszniki-Zdrój.

Kudowa Zdrój: České lázně v Polsku

Cestování

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám