Hlavní obsah

Místo na zdi staré zvonice píší turisté ve Florencii své vzkazy na tablet

Úřady v italské Florencii už se nemohly dívat na to, jak milióny turistů ničí zdi Giottovy zvonice. Napadlo je, že vytvoří unikátní aplikaci na tabletu, která návštěvníkům umožní zanechávat vzkazy nebo malůvky, aniž by památku poškozovali.

Foto: Profimedia.cz

Giottova zvonice ve Florencii

Článek

„Vítejte v Giottově zvonici! Toto mistrovské dílo se nám dochovalo po celá staletí, všechna graffiti na zdech budou okamžitě odstraněna. Pokud ale zanecháte svůj vzkaz pomocí tabletu, zachováme ho navždy, jako umělecké dílo" — tak dnes ve Florencii vítají návštěvníky, kteří stoupají na zvonici, aby obdivovali úžasný výhled na katedrálu Santa Maria del Fiore.

Po staletí byly zdi zvonice ze 14. století svědkem generací turistů, kteří tam zanechávali milióny vzkazů, ať už milostných či jiných, a také kreseb. „Před třemi měsíci, když jsme začali čistit zdi, což se nikdy předtím nedělalo, ptali jsme se, jak to udělat, aby naše práce nebyla v krátkém čase zmařena," říká Alice Filipponiová, která má na starosti sociální sítě Opera Duomo, laické organizace pověřené správou nejvzácnějších částí florentské katedrály.

„Zvonice byla neuvěřitelně poničená a špinavá," potvrzuje architektka Beatrice Agostiniová, která má na starosti údržbu a restaurátorské práce. Zasažen je mramor, kámen, dřevo i cihly. Filipponiovou napadlo vytvořit aplikaci, která by umožňovala návštěvníkovi zvolit si podklad (mramor, kámen), barvu a nástroj, který chce použít (štětec, aerosolovou bombu), aby zanechal virtuální vzkaz nebo kresbu.

Novinka slaví úspěch

Tato aplikace nazvaná Autography je úplnou novinkou, říká mladá žena, která ji sama vymyslela a která doufá, že ji prodá dalším památkám ohroženým turisty. V prvním, třetím a čtvrtém podlaží zvonice jsou instalovány tři tablety napojené na internetové stránky, kde se shromažďují všechny vzkazy.

Během jediného týdne se tak sešlo více než 700 virtuálních graffiti, upozorňuje agentura AFP. Stejně jako na opravdových zdech je zde hodně milostných vzkazů (S láskou z cesty, kterou bych byl tak rád uskutečnil s tebou, Gisela a Otavio) nebo mírových poselství (Peace for Venezuela), či úplně banálních nápisů jako Pietro sem přišel.

Každoročně budou všechny tyto vzkazy seskupeny a vytištěny a pak předány do archivů duomu, stejně jako všechny dokumenty vztahující se k florentské katedrále za posledních sedm století. Jako jsou například ty, podle nichž byl najat architekt Filippo Brunelleschi, aby postavil kupoli katedrály Santa Maria del Fiore, nebo křestní listy cestovatele a objevitele Ameriga Vespucciho nebo Lisy Gherardiniové, považované za model pro obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa.

„Naším cílem je upozornit turisty na vandalismus a zároveň jim dát možnost zanechat zde poselství, věčnou stopu po jejich návštěvě, aniž by se přitom památka poškozovala," uvádí Opera del Duomo ve svém prohlášení. Graffiti byla hrozbou pro tuto památku a jejich odstraňování bylo velmi drahé. Čištění zdí zvonice umožnilo smazat většinu těch, která byla namalována, ale to, co bylo do kamene vyryto, je i přes pečlivou restauraci vidět dosud.

Počátkem příštího roku má být očištěna Bruneleschiho kupole, kterou rovněž poškodily tisíce graffiti, a i zde budou instalovány tablety s programem Autography.

Reklama

Výběr článků

Načítám