Hlavní obsah

Linhartovský zámek zaplní stovka postav z papíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikát, jaký nemá na českých hradech a zámcích obdoby, připravuje kastelán v Linhartovech na Bruntálsku. Už letos v létě zaplní místnosti zámku stovka papírových postav v životní velikosti. Postavy budou představovat inscenovaný život v nejlepších časech této budovy, která v posledních dvaceti letech doslova vstává z mrtvých.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kastelán Jaroslav Hrubý mezi postavami, na kterých v uplynulých dvou letech strávil stovky hodin.

Článek

Výroba figurín je téměř u konce a otevření expozice zdržují už jen problémy s rekonstrukcí zámku, která musela být na několik měsíců pozastavena.

Kapela, číšníci, ale i popravčí

Stálá expozice nazvaná Papírový svět Karla Sedlnického (pojmenována je po rodu Sedlnických z Choltic, kterým zámek patřil v 17. a 18. století) bude doplňovat další výstavy, které zaplní všech 25 místností zámku, jenž je jednou z největších památek svého druhu na Bruntálsku.

„Zámeček byl proslavený honosnými slavnostmi i zahradními bály, sjížděla se sem smetánka z celé Evropy včetně takových osobností, jako byla Marie Terezie. Právě tato historie mě inspirovala k nápadu zaplnit zámek postavami, aby si mohli návštěvníci udělat obrázek, jaký byl život na zámku v době jeho největší slávy,“ řekl kastelán Jaroslav Hrubý, který postavy ve svém volném čase vyrábí.

V podřepu i nad propastí. Výpustek spouští novou zážitkovou trasu

Tipy na výlety

Lidé tak budou svědky zámeckého bálu s kapelou, slavnostní hostiny, kam budou nosit číšníci tácy s jídlem, u vchodů budou stát stráže, v jiné místnosti budou chlapi hrát karty a chybět nebude třeba ani kat s vězněm.

Práce na figurínách včetně oblečení zabraly kastelánovi již tisíce hodin. „Poměrně náročná je výroba hlav. Vyrábím je z novinového papíru, který lepím na nafouknutý balonek. Vždycky jde o několik vrstev. Zasychají až několik dní, takže mám rozpracovaných několik věcí najednou,“ řekl Hrubý.

„Vyrábím doma po večerech, většina postav už je hotová a teď pokračuji na dalších papírových předmětech, ale i zvířatech. Dokončil jsem obrovského páva, teď pracuji na bažantovi,“ dodal kastelán.

Rekonstrukce se protáhla

Kdy bude expozice otevřena pro veřejnost, zatím není jasné. Práce na rekonstrukci zámku, který stejně jako celé Linhartovy spadá pod Město Albrechtice, musely být loni na podzim zastaveny, protože firma vzešlá z veřejné soutěže nesplnila očekávání na ni kladená.

Většina prací je sice již hotová, ale aktuálně probíhá výběr další firmy, která poslední fázi rekonstrukce dokončí. Opravy zámku jsou vyčísleny na třicet milionů korun a hrazeny jsou z dotací.

Litoměřice se snaží přitáhnout turisty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám