Hlavní obsah

Lidé žijí i ve chřtánu sopky

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že si člověk zvykne na všechno. Obyvatelé nejmenší japonské obce jsou toho důkazem. Žijí na maličkém ostrově odříznuti od okolního světa, jejich domovem je navíc sopka.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesnice v sopečném kráteru

 
Článek

Ostrůvek Aogašima, přírodní úkaz asi o šesti kilometrech čtverečních, obývá okolo 200 stálých rezidentů. Jsou tu tak trochu uvězněni. Na ostrov, ležící asi 350 kilometrů od Tokia, se nelze dostat jinak než lodí nebo vrtulníkem. V obou způsobech dopravy ale vězí háček.

Z lodě nebo na loď se na Aogašimě dostává nesnadno. Kvůli strmým břehům tu neexistuje přístav. Helikoptéra sem létá jednou denně. Dopravuje zásoby nebo v omezené míře také pasažéry. Uveze maximálně devět lidí. Turistika je tu tedy značně omezená. Leckdy musí být let zrušen kvůli špatné viditelnosti. Hlavně v zimním období v oblasti často padají mlhy.

Tím nejunikátnějším na této lokalitě je ovšem fakt, že celý ostrůvek je ve skutečnosti sopkou. Uvnitř vulkánu, jehož větší část zakrývá mořská hladina, se navíc vytvořila ještě jedna sopka. Ta je dodnes aktivní.

Zajímavosti

V centru ostrova Aogašima je moderní sauna poháněná geotermální energií.

Typickým jídlem jsou tam brambory a vejce.

Řadu potravin si obyvatelé vulkanického ostrůvku pěstují sami.

Vrtulníky na ostrov létají od roku 1993.

Poslední tragická erupce ostrov zasáhla koncem 18. století. O život tehdy přišla zhruba polovina obyvatel, ostatní na několik desítek let své domovy opustili. Lidé se na Aogašimu vrátili až po půl století. V současnosti obyvatelé ostrova žijí vcelku poklidně. Akorát jich rok od roku ubývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám