Hlavní obsah

Kus egyptské historie ještě před odletem. Na káhirském letišti vznikla dvě muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt chce zatraktivnit letiště v Káhiře. V úterý se proto na dvou z jeho terminálů otevřela malá muzea, kde návštěvníci naleznou přes 360 historických artefaktů, včetně mumií. Koncept se má postupně rozšířit i na další letiště v zemi, jde především o lákadlo pro turisty, kteří si návštěvou muzeí mohou zkrátit chvíli při čekání na spoj, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti v Káhiře otevřeli dvě muzeaVideo: Reuters

 
Článek

Muzea se na terminálech 2 a 3 káhirského letiště otevřela v úterý v rámci oslav Mezinárodního dne muzeí. Egyptské ministerstvo pro památky uvedlo, že si v nich návštěvníci mohou prohlédnout více než tři stovky exponátů.

„V muzeu na terminálu 2 naleznou lidé 304 objektů ze všech období egyptské říše, řecko-římské éry, židovské, křesťanské i islámské artefakty, stejně tak několik moderních. Na terminálu 3 je 59 objektů a jde o různé kolekce,“ uvedl egyptský ministr pro památky Chálid Anání.

Obdobná malá muzea by měla vzniknout i na dalších letištích v Egyptě. Země doufá, že se jí po loňském roce podaří opětovně přitáhnout turisty a nastartovat ekonomiku, která vlivem pandemie značně utrpěla. „Myslím, že jde o atraktivní místo pro turisty, ale i Egypťany, kteří opouštějí Káhiru, nebo pro kohokoli jiného, kdo tudy tranzituje,“ dodal Anání.

Doplnil, že vstupenka je velmi levná, vyjde v přepočtu na 62 korun. Cílem je podle ministra připomenout velkolepou egyptskou civilizaci ještě před odletem ze země.

Cestovní ruch tvoří kolem 15 procent egyptského hrubého domácího produktu. Příjmy v minulém roce klesly až o 70 procent. Země by se z toho chtěla do konce roku vzpamatovat, usilovně se proto snaží očkovat zejména zaměstnance v turismu a v letoviscích u Rudého moře.

Řadu rozvojových zemí ohrožuje riziko další ztracené turistické sezony

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám