Hlavní obsah

Řadu rozvojových zemí ohrožuje riziko další ztracené turistické sezony

Nová ohniska nemoci covid-19 a cestovní omezení odrazují turisty od návratu na thajské pláže či turecké bazary a zastavují oživení v cestovním ruchu. Ten je přitom důležitým zdrojem deviz a velkým zaměstnavatelem pro řadu rozvíjejících se zemí. Rozsah oživení v letošním roce ale stále není jasný, upozornila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Turistka v Bangkoku (ilustrační foto)

Článek

Loňský rok byl pro cestovní ruch zatím nejhorším rokem a hodnota sektoru se kvůli pandemii podle údajů Světové rady pro cestování a turistiku (WTTC) snížila o 4,5 bilionu USD (95,3 bilionu Kč).

Třetina zemí zůstává uzavřená pro turisty. Důležité země, které jsou zdrojem turistů, jako je například Británie, stále zakazují cestovat do většiny zemí. V některých oblíbených destinacích, jako je Thajsko, se objevila i nová ohniska nemoci. Vyhlídky oživení jsou tak spíše ponuré.

Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) odhaduje, že cestovní ruch by se mohl zotavit v červenci nebo v září. Upozorňuje ale, že v obou případech bude počet příjezdů nižší o polovinu ve srovnání s rokem 2019.

Narůstá tlak

Rozvíjející se ekonomiky, které jsou obecně více závislé na cestovním ruchu než rozvinuté země, jsou při narušení turistiky zranitelnější. Zaostávají také v míře očkování ve srovnání s rozvinutými zeměmi, což na ně zvyšuje tlak.

Například Egypt a Tunisko naočkovaly méně než pět procent populace ve srovnání s 20 až 30 procenty v zemích jako Řecko, Itálie a Španělsko. Rozvinuté země by tak mohly přijít o dvě turistické sezony za sebou. Mezi nejvíce ohrožené země patří Turecko, Egypt, Tunisko a Srí Lanka. Všechny tyto čtyři země se při doplňování svých devizových rezerv spoléhají právě na cestovní ruch.

Loni podle odhadu WTTC zaniklo v cestovním ruchu po celém světě až 62 milionů pracovních míst. Obnovení mnoha těchto pracovních míst, ale i zajištění těch stávajících v rozvíjejících se zemích bude z velké části záviset na tom, jak se bude vyvíjet letní sezona. Pomalým oživením cestovního ruchu jsou nejvíce ohroženy malé ostrovní státy, jako je Antigua a Barbuda, Aruba a Svatá Lucie. Tam se cestovní ruch na celkové zaměstnanosti podílí více než dvěma třetinami.

Turisté se do Austrálie nepodívají zřejmě až do poloviny příštího roku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám